НОВИНИ

По-високи субсидии срещу отказ от реклама предлагат обществените медии

БНТ, БТВ, Нова и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори постигнаха пълно съгласие за конкретни промени в Закона за радиото и телевизията. Това обяви генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков пред депутатите от ресорната комисия. Той представи доклад от работата на експертната група, както и конкретни предложения.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:36, 13.02.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

По-голяма субсидия за обществените медии срещу отказ от реклами, но и запазване на пазарните принципи - това е предложението към народните представители.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ: Аз смятам, че тъй като това е основният приход и единствен на частните телевизии, а ние получаваме пари от данъкоплатците можем да се разберем по примера на други европейски телевизии - да излезем изцяло от рекламния пазар. Не е проблем срещу значително увеличение на субсидията - отново подчертавам. Тази компенсация трябва да е адекватна на изискванията, които законът ни вменява. Ако трябва да правим специализирани предавания за хора в неравностойно положение, ако трябва да покриваме целия спектър от член шести, ни трябват и повече пари.

Приходите от реклами в БНТ варират между 6 и 8 милиона годишно. В радиото те са около милион и 200 - 300 хиляди. Генералният директор на БНР посочи, че общественото радио също има дефицит. Затова:

Андон Балтаков - генерален директор на БНР: Рекламата за нас - сме готови да се откажем от рекламно време само и единствено, ако наистина получим стабилна издръжка от обществото.

Според председателя на комисията по култура и медии най-важната задача е да се оздравят медиите.

Вежди Рашидов - председател на комисията по култура и медии: Да са правдиви, атрактивни, гледаеми и нужни. Когато решим този проблем и решат техните си проблеми с реформата да седнем... нашият проблем е как да им вдигнем бюджета. Медии без пари няма как да станат.

Докладът ще бъде предаден за разглеждане от юристите на НС.

Междувременно депутатите от комисията по култура и медии отхвърлиха предлаганите от БСП промени в Закона за радиото и телевизията, които предвиждаха 1,5 промила от БВП да отиват във Фонд "Радио и телевизия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имаме различна способност за отработване на фруктоза, показа експеримент на БНТ
Имаме различна способност за отработване на фруктоза, показа експеримент на БНТ
Най-високи заплати получават в Челопеч и Козлодуй
Най-високи заплати получават в Челопеч и Козлодуй