НОВИНИ

ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни с предложенията на КЕВР

По-високи цени на тока и парното от 1 юли обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Миналата седмица регулаторът предвиди средно поскъпване на електроенергията с 3,5 на сто и с 4 процента и половина при парното и топлата вода. Вижте повече от прякото включване на Николай Минков

Николай Минков
от Николай Минков
12:09, 04.06.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Преди минути завърши заседанието на регулатора. Много недоволни имаше днес. В първата част, когато бяха изслушани топлофикациите направи впечатление, че ТЕЦ-овете с най-високи цени Разград - 17 % и Габрово с над 12% не присъстваха, но тези, които бяха тук, изразиха несъгласие с почти всички заключения на регулатора. Като се започне от орязване на планове им за ремонти и се стигне до цените за купуване на въглеродни емисии.

Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Враца: Имаме няколко възражения. Първото е срещу намалените ни разходи за ремонт. На второ място са намалените емисии за количества въглероден окис и респективно намалените разходи за закупуване на тези емисии и не на последно място е новата цена за достъп, която трябва да заплащаме.
Кремен Георгиев, изпълнителен директор "Топлофикация" - София: Разходите за ремонт на предприятието са намалени наполовина. Мисля, че на практика, обосновката, която сме дали по пера за необходимите ремонти, без които дружеството няма да може да осигури производство през зимните месеци са дадени в нашето становище - мисля, че трябва да се вземат предвид.
;
Мартин Тафров, ръководител управление "АЕЦ Козлодуй": С така подготвения доклад "АЕЦ Козлодуй" е технически невъзможно да изпълни заявките на обществения доставчик, да изпълни ангажимента си към по делото "БЕХ - Електрисити" и същевременно да осигури енергия и за свободния пазар.
Петър Илиев, изп. директор на НЕК: За пореден път се прави една псевдсоциална програма, защото при тези цени на ел.енергия за населението не знам кой печели, защото според мен няма печелещи, а всички са губещи.
;

Недоволни имаше и във втората част на откритото заседание на КЕВР, в което бяха обсъдени цените на електро енергията. От АЕЦ-Козлодуй заявиха, че не могат да изпълнят исканите от тях доставки за бита, както за регулирания пазар. От НЕК заявиха, че цените, които КЕВР е определил, са изключително ниски и не са съгласни с тях.

;

Председателят на КЕВР Иван Иванов отговори на искането за по-високи цени на ел. енергията, че ако той го изпълни, тогава цената на тока трябва да нарасне между 50 до 60% - нещо което КЕВР няма да допусне. Иванов заяви още, че си е изпълнил обещанията, а именно цената на тока да бъде в рамките на инфлацията.

В петък предстои обществено обсъждане на новите цени на тока и на парното, когато и гражданските организации ще се включат в дискусията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам
Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам
Бойко Борисов се срещна със Силвестър Сталоун (ВИДЕО)
Бойко Борисов се срещна със Силвестър Сталоун (ВИДЕО)