Обученията на членовете на секционните комисии за изборите вече се провеждат в цялата страна. Целта е по-добра подготовка за провеждането на местните избори и по-малко грешки при попълването на протоколите.

Тази година има и по-добър финансов стимул в сравнение с предишни избори - повече подробности по темата вижте от Милена Кирова.

Провеждането на изборите е поверено в ръцете на членовете на секционни комисии. Различни хора, с различни професии, образование, социален статус. И еднакво голяма отговорност - изборите да са честни, а резултатите вярно отчетени. От една страна е личната отговорност, а не по-малко важно е заплащането за този труд.

И така: ако на местните избори през 2011 един председател в София е получавал по 62 лева, а членовете на секционни избирателни комисии по 50, сега възнаграждението за председател става 100 лева, а за членовете по 80 лева за първия тур. Нещо повече - ако са преминали обучение, им се полагат по още 10 лева.

Тези, които поемат отговорната задача по предаване на изборните книжа, често продължаващо цяла нощ, ще получат между 25 и 50 лева допълнително в зависимост в голяма или по-малка община са. Така максимумът, който един председател на комисия в София може да изкара, е 160 лева. За втория тур, който е и по-лек, заплащането е по-ниско.

За трети пореден ден изборните книжа за местния вот се транспортират от печатниците в София към областните градове. Екипи на жандармерията охраняват извозването на бюлетините, което ще продължи до четвъртък.

Петър Антиев - зам.-директор на дирекция "Жандармерия": Ангажиментът на Министерството на вътрешните работи и конкретно на служителите на дирекция "Жандармерия" е по съпровождане и охрана на моторното превозно средство, което превозва изборните книжа и бюлетини. Днес има за транспортиране няколко маршрута - първият ще бъде за Перник и Кюстендил, вторият ще бъде по маршрута Враца, Монтана, Видин, третият ще бъде до Стара Загора, четвъртият до Смолян.

Кандидатите за кметове и общински съветници разполагат само с още една седмица да убедят гражданите защо да дадат гласа си точно за тях.

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Днес тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области - Варна, Бургас, Шумен, Търговище и Русе, съобщиха от Централната избирателна комисия.