Гръцката прокуратура обвини 30 фермери за блокадата на граничен пункт Кулата

Прокуратурата в гръцкия град Серес повдигна обвинение срещу 30 фермери, които незаконно блокираха граничен пункт „Кулата-Промахон” през зимата на 2016 година. Делото е образувано по жалба на младия адвокат от Петрич Борис Харизанов. Гръцките земеделци ще бъдат съдени за това, че струпаха десетки трактори и друга тежка техника на граничния пункт, с което възпрепятстваха свободното движение на хора и автомобили в страни членки на Европейския съюз.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
преди 2 години
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Първото заседание по делото бе насрочено за началото на месец октомври. То обаче е отложено, след като защитникът на фермерите по уважителни причини не се явил в залата.

Адвокат Борис Харизанов: „Всички 30 души обвинени бяха там, а как е преминало – в общи линии ще кажа, че беше неприятно. За съжаление аз очаквах да видя в очите им едно превъзпитание, предвид това че държавното обвинение се е изправило срещу тях, но напротив - бях свидетел точно на обратното.”

Това го провокирало да не се отказва от делото, каквато идея имал преди да влезе в съдебната зала.

Адвокат Борис Харизанов: „Със защитника ми в Гърция обсъждахме вариант евентуално да оттегля своята жалба. Също така мотив за оттегляне на жалбата беше липсата на блокада през 2017 година, което означава, че може би нещата ще се променят занапред, но поведението им беше меко казано арогантно и това ми даде допълнителна сила.”

Адвокат Харизанов изрази надежда, че прокуратурата в Серес ще успее да докаже вината на земеделците, тъй като има множество материали и доказателства за това. Наказанието, което могат да получат обвинените фермери е лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години. Адвокат Харизанов е категоричен, че главната и единствена цел на тази жалба е била да се възстанови обществения ред и спокойствие, както и безпроблемното преминаване през българо-гръцката граница.

Топ 24
Най-четени