НОВИНИ

Победителят на "Ръкописът" плакал, преди да напише финала на историята си

Ръкописът на Георги Бърдаров "Аз още броя дни" ще стане роман благодарение на риалити формата на БНТ "Ръкописът". Финалистът бе избран измежду 72-ма участници в състезанието, от които само петима стигнаха до финала. Романът на победителя ще получи договор с едно от най-големите български издателства у нас и така ще попадне в ръцете на хиляди читатели.

Айше Сали
от Айше Сали
19:20, 24.12.2015 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Годината е 1992, а босненската столица Сараево подложена на най-дългата обсада на град в историята. На фона на войната пламва забранената любов между християнин и мюсюлманка.

Тази едновременно трагична и истинска история, разказана от Георги Бърдаров, ни сблъсква с последствията от национализмa, говори ни за етнорелигиозните конфликти и как те могат да преобърнат света. С нея ще бъдат изписани и страниците от най-новия български роман „Аз още броя дните".

Георги Бърдаров, писател: "Живеем в едно много размирно време. Противопоставянето на религиозна основа е ежедневие и абсурдно. Затова написах тази книга.

Накрая отидох на един мост, който е пряко свързан с моята история. Бях отишъл там да си напиша финала. Седнах на моста и се разплаках.

След три месеца приключението с много творчески задачи за 72-ма претенденти завърши. Само петима от тях достигнаха до финала. „Ръкописът" обаче създаде нова литературна общност, милион и 470 хиляди зрители надникнаха отвъд книгите, а на специалната прожекция в литературния клуб „Перото" десетки видяха забавни моменти от форaмта, останали скрити за хората пред малкия екран.

Сведа Шишманова, програмен директор на БНТ1: "Изпитвам огромна благодарност към 72-ата участници за доверието, което имаха към БНТ да ни пуснат в техния свят и да ни позволят да видим какво се случва в него - с всички техни съмнения в това, което правят, с вички техни надежди и с всички техни малки загуби и победи".
Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела": "Много повече хора се интересуват сега от българска литература, така че със сигурност той помага на четенето на българските писатели".

Романът на победителя Георги Бърдаров ще достигне до читателите през февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирия: правителството готово на преговори
Сирия: правителството готово на преговори
За традициите и за духа на Бъдни вечер
За традициите и за духа на Бъдни вечер