НОВИНИ

Почетен знак "Златен век" за български творци по случай 24 май

Български творци с високи постижения в областта на културата бяха отличени с почетния знак "Златен век" по случай 24-ти май. Министърът на културата Боил Банов връчи наградите на церемония, която по традиция се провежда в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Преди началото ѝ гостите почетоха с минута мълчание паметта на оперната прима Христина Ангелакова.

Айше Сали
от Айше Сали
20:38, 21.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Режисьорът Асен Шопов поставя на сцената повече от 115 заглавия. "Време разделно", "Осъдени души" и "Хамлет" са сред спектаклите, които той оставя в историята на българския театър. Филмотечният фонд пък пази лентата "Вечни времена".

Награждаването на режисьора днес даде началото на церемонията, при която още 85 големи личности получиха отличието "Златен век" и грамоти от Министерството на културата.

Асен Шопов, режисьор: Признателност за проявеното доверие към дейци на културата, които съдействат за съхраняване на така необходимата ни духовност във времето на вилнеещ прагматизъм, който заплашва да ни отнесе.
Боил Банов, министър на културата: Културата в тази страна е движеща сила и продължава да ражда велики умове и велики таланти.

Признание получиха и две малки цигуларки с голямо бъдеще - Дияна Чаушева и Далия Чолакова. Сред отличените със "Златен век" бяха и творци, свързани с Българската национална телевизия - музикантът Захари Първанов Георгиев и актрисата Слава Рачева.

Слава Рачева, актриса: Благодаря на всички, а най-вече на многобройната публика- от малки деца до големи, а вече и баби и дядовци помнят този герой на БНТ - "Педя човек - лакът брада".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането му
Владимир Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането му
Засилени проверки на пътя по време на акция Абитуриенти
Засилени проверки на пътя по време на акция "Абитуриенти"