НОВИНИ

Почетоха паметта на убитите български офицери в Босилеград

Българи от Западните покрайнини почетоха паметта на петима български офицери, загинали по време на Междусъюзническата война /1913 г./, съобщиха от КИЦ Босилеград.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:35, 29.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света
почетоха паметта убитите български офицери босилеград

Представители на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите, Сдружение „ГЛАС“ и Сдружение за българо-сръбско приятелство „Светлина“ от Зайчар почетоха паметта и положиха цветя на надгробните плочи в Босилеградското гробище на петимата български офицери: полк. Иларион Танев, пор. Стефан Стефанов, пор. Стефан Котев, пор. Христо Владев и пор. Асен Костадинов. Те са пленени и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции, по заповед на сръбският капитан Арсениевич. Престъплението е подробно описано в Доклада на Карнегиевата комисия.

Офицерите са разстреляни в местността „Воденици“. На 2 юли специално назначена комисия от Кюстендил, ексхумира труповете им, прави оглед и протокол и дава заповед офицерите да бъдат препогребани в Босилеградското гробище.

Техните надгробни паметници са просъществували в Босилеградското гробище до края на седемдесетте години на миналия век, когато са унищожени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.

През лятото на 1913 г. Босилеградско е арена на ожесточени бойни действия между българската и нахлулата на територията на Царство България сръбска армия. Освен петимата български офицери в сраженията са загинали около хиляда български и сръбски войници погребани на различни места и за които все още няма никакъв паметен знак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водни оръдия и шокови гранати срещу протестиращи камерунци в Женева
Водни оръдия и шокови гранати срещу протестиращи камерунци в Женева
Талибаните убиха 25 свои противници в Афганистан
Талибаните убиха 25 свои противници в Афганистан