НОВИНИ

Почина Джордж Буш-старши

Почина Джордж Буш - старши - 41-ят президент на САЩ. Той е издъхнал в петък на 94-годишна възраст в дома си в Хюстън, Тексас, съобщи говорител на семейството. Синът му Джордж Буш-младши обяви, че е изгубил благороден човек и най-добрия баща, когото би могъл да си пожелае. 5 декември ще бъде Ден на национален траур в САЩ. Световни лидери изразиха съболезнования и почит. Михаил Горбачов изпрати писмо до семейството, германските лидери нарекоха Буш "архитект" на обединението на Германия. Европа загуби борец за свободата и единството й във времето на Студената война, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:15, 01.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Това е кулминацията на кариера, белязана от успехи за родения в Масачузетс Буш. Пилот от Втората световна война, директор на ЦРУ и вицепрезидент на Роналд Рейгън, избран непосредствено след това за президент. Той е начело на страната в периода на падането на комунизма в Източна Европа и края на Съветския съюз. Срещата му в Малта със съветския лидер Михаил Горбачов седмици след рухването на Берлинската стена за мнозина бележи началото на края на Студената война.

Джордж Буш /1 юни 1990г./: Преди не много време някои вярваха, че историята обрича нашите две велики страни, нашите два велики народа на постоянно противопоставяне. Е, вие и аз сега трябва да предизвикаме историята, да поемем в нова посока, да изградим отношения на трайно сътрудничество.



;

Решаващ момент за президентството му е войната в Залива. След нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 г. обявява началото на операция "Пустинна буря", завършила с победа за коалицията с минимални жертви.

27 февруари 1991 г.
Със задоволство обявявам, че тази нощ точно 100 часа след началото на сухопътната операция и шест седмици след началото на Операция "Пустинна буря", Съединените щати и силите на коалицията прекратяват бойните операции.

Външната политика доминира в приоритетите на президента Буш и мнозина го обвиняват, че е загърбил вътрешните проблеми и икономическата рецесия. Когато се кандидатира за втори мандат, става пословично известен със следната фраза:

Четете по устните ми - без нови данъци.


;

Според мнозина, именно отказът да вдигне данъците му е коствал победата, която печели Бил Клинтън. Чужд на крайните конфронтации, известен със склонността си да постига компромиси с опонентите си, той казва - не е нужно политиката да е нецивилизована и грозна.

Заедно със съпругата си Барбара имат шест деца - Джордж Буш Младши става президент, а Джеб Буш - губернатор на Флорида. Празнува 90 - тия се рожден ден със скок с парашут, но след това все по- рядко се появява публично, освен за погребението на съпругата си миналата година.

Президентът Доналд Тръмп изрази съболезнования за смъртта на Джордж Буш-старши и напомни за неговото "невъзмутимо лидерство" и заслугата му за повеждането на страната и света към "мирен и победен край на Студената война".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозни щети след земетресението в Аляска
Сериозни щети след земетресението в Аляска
Лидерите от Г-20 заседават в Буенос Айрес
Лидерите от Г-20 заседават в Буенос Айрес