НОВИНИ

Почина легендарният френски певец Джони Холидей

Най-голямата рок-звезда на френскоезичния свят Джони Холидей си отиде на 74 години след битка с рак на белите дробове. Смъртта застигна френския Елвис, както го наричаха, догато подготвяше нов албум и турне. Миналия месец той постъпи в болница с дихателни проблеми.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:03, 06.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Още

„Има малко от Джони във всеки от нас“, реагира на вестта френският президент Макрон.

„Джони е монумент, той е Франция“, заяви в социалните медии кино-иконата от миналия век Бриджит Бардо.

„Истинска икона“, написа в туитър Селин Дион.

100 милиона продадени записи, 50 студийни албума, роли в киното, пет брака, Орден на Почетния легион, връчен от президента Ширак през 1997 г. Така ще запомнят фенове от три поколения 60-годишната кариера на Джони Холидей с истинско име Жан-Филип Лео Сме.

Силно повлиян от Елвис Пресли, в кроя на 50-те той се отклонява от традицията на френския шансон и започва да пее рок-енд-рол на френски. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно, заяви вдовицата Летисия. Двамата имат две осиновени деца Джейд и Джой.

;;

Нашата болка е огромна, заявиха Лора и Давид - негови наследници от браковете му с актрисата Натали Бай и певицата Силви Вартан. Той стана част от живота на французите, каза от Алжир президентът Макрон.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Дълбоко в себе си вярвахме, че той е непобедим, защото трябваше да е умрял 100 пъти заради начина си на живот, крайностите и битките, но никога не падна. Ето защо тази сутрин е тежко да разберем не само, че си е отишъл, а и че не е неуязвим.

Работохолизъм и почти непрекъснати турнета, добър английски, страст към „Харли Дейвидсън“, саморазрушение чрез алкохол, друга и черен тютюн, но и челно място за албумите му в музикалните класации. Джони Холидей пълни с лекота 80-те хиляди места на Стад дьо Фран, пее пред 750 хиляди на концерт до Айфеловата кула за националния празник през 2009 г.

Албумът му „Никога сам“ от 2011 г. е продаден в сто хиляди копия само за седмица. Фенове се събраха днес край къщата му западно от Париж, за да почетат човека, смятан за „националния рокер на Франция“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не Тръмп, а Обама е най-харесваният политик в Туитър
Не Тръмп, а Обама е най-харесваният политик в Туитър
Как в Швейцария ограничават щетите от наркотиците и разпространението на СПИН
Как в Швейцария ограничават щетите от наркотиците и разпространението на СПИН