НОВИНИ

Почина народната певица Любка Рондова

На 79 години почина голямата българска народна певица Любка Рондова. Повече от 40 години тя работи за съхраняването на българските традиции. Любка Роднова изпя незабравими песни за българите от Егейска Македония. Тя е дългогодишен солист на ансамбъл "Гоце Делчев", където работи до последно. Носител е на държавни отличия, ордени и медали. През 2002 г. е удостоена с орден "Стара планина" - първа степен, за изключителния й принос към българската култура

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 15.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Песните на Любка Рондова носят любовта и болката, мъката и надеждата на българите от нейния край. Те са блестящ пример за прекрасния български диалект, който тя нарочно запазва, за да подчертае богатата изразност и топлина.

Цял живот не спира да обогатява репертоара си с непознати и незаписвани преди това песни. Благодарение на нейните усилия оживяват образци от сборниците на братя Миладинови и Кузман Шапкарев.

Любка Рондова: Ето тази песен, ето тези думи все ме връщат и дорде съм жива аз все ще мисля за Македония.

Любка Рондова ще бъде положена в Алеята на творците. Поклон пред светлата й памет!

;

Любка Рондова за разочарованието от падналия български дух - вижте интервюто на Георги Любенов с народната певица. През 2013г. тя разказва в предаването "Денят започва в неделя" как чрез песните изплаква мъката си. "Народната песен е паметна бележка за времето", вярваше певицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два дома за възрастни хора ще бъдат построени в Разград
Два дома за възрастни хора ще бъдат построени в Разград
Бриго Аспарухов: БСП е стара партия, но не расте
Бриго Аспарухов: БСП е стара партия, но не расте