Оцелелите жертви на Холокоста намаляват. Вчера на 85-годишна възраст в Краков почина родената в Румъния Ева Кор, съобщи Дойче веле. През 1944 година е изпратена заедно със семейството си в концентрационния лагер Аушвиц, където по-голямата част от близките ѝ са избити. Заедно със своята сестра-близначка стават жертва на известния с опитите си върху хора нацистки лекар доктор Йозеф Менгеле.

Двете със сестра си преживяват страховитите експерименти с близнаци на Менгеле и след края на войната се връщат в Румъния. През 1950 г. Ева заминава за Израел, където среща бъдещия си съпруг Александър Кор – също оцелял от концентрационен лагер. Двамата се преселват в САЩ.

В полза на оцелелите от медицински експерименти Кор основава организацията C.A.N.D.L.E., която издирва оцелелите от смъртоносните лабораторни експерименти в Аушвиц деца. Успява да открие 122 души, преживели опитите с близнаци. Бори се да открие медицинските последствия и страничните ефекти от проведените в Аушвиц експерименти. Според Кор, само така жертвите може да бъдат лекувани адекватно.

Кор основава Смъртните лабораторни експерименти на децата от Аушвиц-нацист (C.A.N.D.L.E.) и е в състояние да намери 122 оцелели от двойните експерименти. Тя се бореше да открие медицинските последици и фона на експериментите в концентрационния лагер Аушвиц. Само тогава жертвите могат да бъдат адекватно третирани.

Въпреки тежките си преживявания, Кор призовава за прошка, тъй като „единствено прошката може да ни помогне да се излекуваме”.