НОВИНИ

Почина полицаят герой, който се размени със заложниците във Франция

Четирима загинали и 16 ранени, след вчерашното терористично нападение във френския град Треб. Рано тази сутрин почина жандармеристът-герой, който предложи да се размени със заложниците в супермаркета. В хода на разследването са арестувани двама души - млада жена, за която се смята, че е приятелката на ликвидирания атентатор и 18-годишно момче. Засега водеща остава версията, че нападателят е действал сам. Това е най-смъртоносното нападение, от встъпването в длъжност на президента Макрон. Вижте прякото включване на кореспондента на БНР Юлия Талева.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 24.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Знамената пред жандармериите в цялата страна са спуснати наполовина. Загубили са един от своите. Героят, предложил да се размени с последната заложничка от супермаркета в Треб, която атентаторът планирал да използва като жив щит.

Арно Белтрам - името на 45-годишния полицай, което Франция завинаги ще свързва с героизъм и саможертва. От 2003-та е част от елитните полицейски спецчасти, служил е и в Ирак. По ирония на съдбата, само преди месеци участва в обучение, в което се разиграва заложническа криза в супермаркет.

След като става заложник, оставя телефона си включен, за да могат полицаите да знаят какво се случва вътре. Когато чуват стрелба, спецчастите атакуват. Атентаторът е ликвидиран, но не и преди да простреля Белтрам смъртоносно. Близките му не са изненадани от постъпката му. Описват го като човек, готов на всичко в името на другите. Според майка му би ѝ отвърнал "просто си вършех работата".

Мъж: Той беше отдаден на професията си, с изключително силно чувство за дълг и отговорност.

Пред сградата на жандармерията местни хора дойдоха, за да да почетат паметта му.

Жена: Не съм спала цяла нощ заради случилото се. Той и всички останали военни, жандармеристи и полицаи са герои.
Жена: Дойдох, за да кажа благодаря. Благодаря, че ни пазите и жертвате живота си за нас.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. 25-годишният атентатор Редуан Ладким има полицейско досие и е бил в списъците за наблюдение, но няма данни да е радикализиран.

Нахлул в супермаркета с викове "Аллах е велик", а заложниците взел, с искане да бъде освободен Салах Абдеслам - единственият оцелял от атентаторите от Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлините на обществени сгради в 109 общини потъват в мрак
Светлините на обществени сгради в 109 общини потъват в мрак
Разпоредена е дисциплинарна проверка по случая на летище София
Разпоредена е дисциплинарна проверка по случая на летище София