НОВИНИ

Почина режисьорът Франко Дзефирели

На 96 години в Рим почина режисьорът Франко Дзефирели. Световна известност сред широката публика му носят филмите "Укротяване на опърничавата, "Ромео и Жулиета" и телевизионният сериал "Иисус от Назарет". Дзефирели е последният от поколението на големите италански творци след Втората световна война - Фелини, Висконти и де Сика.

bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 15.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Франко Дзефирели вярва , че изкуството трябва да е достъпно за масите, търси вдъхновение от Шекспир, продуцира оперни спектакли в Ла Скала, Ковънт Гардън и Метрополитън с Пласидо Доминго, Мария Калас, Гена Димитрова. Неговият филм " Ромео и Жулиета " от 1968 година се смята за най-успешната класическа екранизация на пиесата.

Незаконнороденият син на търговец на платове от Флоренция с истинско име Корси научава английски от гувернантките си, следва архитектура и активно участва в студентския театрален живот. Бие се срещу нацистите, а след войната е асистент на Лукино Висконти. Става известен с пищните си продукции и романтичния поглед. Сред известните му филми в последните години са " Чай с Мусолини " и "Калас завинаги ". Дзефирели е един малкото италиански режисьори близки с Ватикана и единственият италианец, удостоен с титлата сър.За смъртта му съобщи осиновенията му син Лучано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу канадски тинейджър на старта в Куинс
Григор Димитров срещу канадски тинейджър на старта в Куинс
Министерство на туризма и КЗП с изненадващи проверки по морето
Министерство на туризма и КЗП с изненадващи проверки по морето