НОВИНИ

Почти 70% от младите хора у нас искат да напуснат родния град

Възможностите за реализация на младите хора в Дупница обсъдиха на среща ученици, директори и представители на местната власт. Специален гост на срещата бе и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Много от младежите в общинския център се оплакват от липса на перспективи в родния град и смятат да търсят работа и реализация в столицата или в чужбина.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
20:10, 03.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Вътрешната миграция от малките към големите градове у нас се превръща в проблем. Почти 70% от младите хора, които завършват средното си образование са с потенциално намерение да напуснат града, в който живеят, посочва изследване на Икономическия и социален съвет на България.

Даяна Кирилова: "Ще кандидатствам в медицинския в София. Не мисля, че ако имам добра алтернатива за работа в София, ще се върна."
Д-р Кирил Кирилов, председател на здравната комисия към Общински съвет-Дупница: "Младите хора в Дупница нямат абсолютно никакво бъдеще. Тях ги зове единствено обслужващата сфера."
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: "Шансовете за реализация в по-малките населени места са по-малко, по-ограничени. Местния бизнес е с по-малки възможности. Точно затова ние трябва да провеждаме регионална политика включително и в образованието и това, което ние сме длъжни да направим в образованието, разбира се не можем да управляваме процесите на икономическо развитие, на концентрация на инвестиции и на бизнеса в по-големите градове, но трябва да създадем равни възможности на всички деца независимо дали са в най-малките и отдалечените места да получат достъп до качествено образование."

От общинското ръководство в Дупница водят разговори с местния бизнес, за да уточнят от какви кадри има нужда на пазара на труда. Съответните специалности ще бъдат разкрити в професионалните гимназии в общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП инициира парламентарна декларация относно добива на газ в Добруджа
БСП инициира парламентарна декларация относно добива на газ в Добруджа
Отнемат лиценза на фирмата с обърнатия автобус, ако е манипулиран тахографът
Отнемат лиценза на фирмата с обърнатия автобус, ако е манипулиран тахографът