НОВИНИ

ВСС изслушва кандидата за главен прокурор Иван Гешев

Почти 8 часа ВСС изслушва кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Той представи концепцията си и отговоря на въпроси на неправителствените организации и на членовете на Съвета. Гешев подчерта, че ако бъде избран, ще е първият от професионалната колегия на прокурорите. През целия ден процедурата е съпътствана от два протеста - "за" и "против" кандидатурата, които блокираха София и предизвикаха проблеми сред хората, търсещи обиколни маршрути и начини да не закъсняват за крайните си точки.Какви акценти се откроиха при изслушването на Гешев - вижте повече от Иво Никодимов, който следи заседанието

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Н. Василева
18:04, 24.10.2019
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Отговорите на въпроси от членовете на ВСС приключи преди малко. В момента Съветът обсъжда кандидатурата на Иван Гешев преди да пристъпи към гласуване. Единият от въпросите, на които Гешев отговори, беше за отговорността и отчетността на главния прокурор. Той принципно подкрепи промените в закона, които предлага правосъдният министър, като обясни, че те трябва да бъдат съобразени с очакваните бележки на Венецианската комисия, както и с Конституцията на Република България и много важно - трябва да гарантират обективност и безпристрастност на разследванията за евентуални престъпления на тримата големи, така че да нямаме проблем в това отношение.

Той отговори и на много въпроси, свързани с различни разследвания, по които е работил. Председателят на ВКС Лозан Панов го попита дали след като КТБ е фалирала със съдействието на БНБ по това разследване се търси отговорност от хора в БНБ. Гешев напомни, че бивш подуправител на банката, който е отговарял за банковия надзор е сред обвиняемите, както и служител в управление Банков надзор, който е трябвало да осъществява надзора си към КТБ.

;

Докато Иван Гешев представяше концепцията си за развитието на прокуратурата, във Висшия съдебен съвет постъпи сигнал за бомба.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Сигналът е постъпил на телефона на секретаря на представляващия ВСС, посочено е, че след 30 минути в сградата ще избухне бомба, последвала е фраза на арабски език.

Сотир Цацаров определи сигнала като пореден опит да се провали заседанието за избор на нов главен прокурор, а кадровиците решиха да продължат с изслушването. Иван Гешев посочи сред основните си цели прокуратурите по места да работят още по-активно, ефективни разследващи органи и създаване на екипност.

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Мерките за постигане на тази стратегическа цел са създаване на стандарти за определяне на оптимални срокове за приключване на разследванията за конкретен вид престъпление в съответствие с актуалните методи и техники за разследване. Утвърждаване на специализацията и екипността, особено по дела с особен обществен интерес чрез въвеждане на подходящи организационни форми и обособяване на гъвкави структурни звена.

Гешев отговори и на над 100 въпроса, зададени от неправителствени организации. Част от тях определи като тенденциозни и целящи да компрометират както него, така и процедурата по избор на главен прокурор. Категоричен беше, че взаимодействие между прокуратурата и другите институции в рамките на закона трябва да има. А отношенията прокуратура - съд трябва да са професионални и колегиални.

Иван Гешев: Аз уважавам съда като институция. Мисля, че няма един случай, при който докато съм бил административен ръководител в Специализираната прокуратура, а мисля и като заместник на главния прокурор, да съм коментирал съда, съдии и да съм атакувал независимостта на съда.

Гешев отговори и на въпроси за делото КТБ, което определи като най-голямото си професионално предизвикателство. Според него върху разследващия екип прокурори е имало голям външен натиск. Категоричен е, обаче, че само наблюдаващите прокурори са тези, които взимат решения по това дело.

Иван Гешев: Не смятам и не съм позволявал като прокурор, като зам.-главен прокурор, ако бъда избран и като главен прокурор, някой друг извън наблюдаващия прокурор и извън прокуратурата да посочва кой трябва да бъде обвиняем, в какво качество, независимо дали е депутатът Делян Славчев Пеевски или е бизнесменът Прокопиев или е някой друг бизнесмен.

Гешев отрече публикациите, че жената с която живее има каквито и да било взаимоотношения с Александър Ваклин, който е основен свидетел по друго ключово дело за корупция в местната власт.

Иван Гешев беше категоричен пред ВСС, че имаме проблем с корупцията по високите етажи на властта и трябва да се решава този проблем, въпреки положителният доклад на ЕК. Той декларира пред членовете на ВСС, че е политически независим и че, ако бъде избран за главен прокурор, няма да има чадър над никого - нито над политици, нито над олигарси, а ще разследва всички, които извършват закононарушения и престъпления.

Вижте още акценти от изслушването тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска драма в Ботевград завърши с успех за Балкан
Европейска драма в Ботевград завърши с успех за Балкан
Китайци са жертвите от камиона в Есекс
Китайци са жертвите от камиона в Есекс