Почти няма безработица в ромския квартал в Симитли. Това каза кметът на общината Апостол Апостолов. По думите му без работа са предимно тези, на които не им се работи. Много от ромите се занимават със строителство.

Симитли

Част от местните роми работят по социални програми към Общината.

Апостол Апостолов-кмет на община Симитли: Там не ги оставаме да мързелуват, така че няма проблем няма. Аз сто пъти съм казвал, че в нашата община няма човек, който да иска да работи, и да няма работа."

По думите на кмета роми са и едни от добрите работници в холандското предприятие за производство на шлюзове за пречиствателни инсталации, което се намира в търговско-промишлената зона в града.

Апостол Апостолов-кмет на община Симитли: "Там най-добрите заварчици са от махалата. Чисто и просто една част от тях са го усвоили този занаят с пребиваването им сезонното в Гърция."

Най-голяма част от мъжете се занимават със строителство. Няколко от тях имат строителни фирми, в които осигуряват работа на доста жители на квартала. Повечето местни строители сега са в чужбина.

Живко Илиев: "Засега са там.Чувстват се по-добре, повече пари и така."

В ромската махала живеят над 1100 човека, каза Живко Илиев, известен още като ромския кмет. В квартала няма кражби, а децата посещават редовно учебните занятия.

Живко Илиев: ”97 процента посещават училището, три процента са пришълци тука и не си пускат децата на училище.”
В ромския квартал в Симитли има и немалко висшисти. Повечето са завършили Югозападния университет и Колежа по туризъм в Благоевград.