НОВИНИ

Под 1/3 от от шофьорите ще плащат много скъпа "Гражданска отговорност"

Под една трета от шофьорите ще плащат много скъпи застраховки "Гражданска отговорност" след влизането в сила на системата "бонус-малус". Днес тя беше представена за пореден път от Комисията за финансов надзор, която я разработва съвместно с МВР и Министерството на транспорта.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:14, 26.11.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според изнесените от Комисията за финансов надзор данни 78% от шофьорите у нас са без сериозни нарушения и съответно биха получили бонуси по новата система. Процентът на изрядните водачи е висок, защото тук влизат само санкционираните нарушения, тези, които не са хванати - но могат да се използват при формирането на бъдещите застраховки "Гражданска отговорност".

От финансовият надзор предлагат 25% да бъде по-евтина застраховката за шофьори без нарушения, а 400% допълнително да плащат рецидивистите на пътя. В цифри това означава при сегашните нива на "Гражданска отговорност" средно по 225 лева за добрите шофьори и по 1200 за неизрядните.

Първата година от въвеждането на "бонус-малус" ще бъде нулева. За постигане на максималният бонус ще са необходими 6 години, а максималният малус може да бъде натрупан и за една година лошо шофиране. Нужни са между 8 и 9 санкционирани нарушения.

Дребните нарушения като неправилно паркиране, каране в бус лента и забравени фарове няма да влияят върху определяне размера на застраховката, категорични бяха от Комисията.

Специално място в представянето днес зае казуса с покупко-продажбата на автомобили. Оказва се, че лошата история от системата ще се трупа едновременно на колата и шофьора и застрахователя при прехвърляне ще избира по-лошия вариант. Какво още казаха от финансовия надзор по темата вижте.


Владимир Савов, и.д. зам. - председател на КФН: Собственикът ще трябва добре да мисли на кого преотстъпва колата за управление, защото да се пази от натрупването на лоша история. От друга страна купувачът ще има възможност да провери каква е тая история чрез системата, която ще се създаде в гаранционния фонд.

От комисията днес бяха категорични, че няма пряка връзка между поскъпването на застраховката гражданска отговорност от последните месеци и въвеждането на "бонус-малус". Ако бъде одобрена, наредбата ще влезе в сила от 1 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Димитров и Иванка Делева са на европейския връх
Валери Димитров и Иванка Делева са на европейския връх
Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.
Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.