НОВИНИ

Подготовка за среща със суровия Марс

Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш - това е тежко изпитание, за успеха на което се изискват години усилия и неуморна работа на огромен брой хора. Модел на Роувър, който трябва да се приземи на Червената планета през 2021 година, беше тестван в пустиня в Испания, като част от подготовката за изпращането му.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:43, 17.12.2018
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Първи движения върху пустинния район. Най-близкото до условията на Марс място в Европа - пустинята Табернас в югоизточна Испания. Този Роувър на Европейската космическа агенция един ден ще прави същото на Марс.

Кадрите, които ще изпрати и пробите, които ще вземе, ще помогнат на учените да съставят по-пълна картина за Червената планета.

Джефри Доаньон, Мисия Екзофит - мениджър: Виждате ли този хребет ето там? На снимките, заснети от орбита, едва се вижда. Искаме непременно да го посетим, да го изучаваме - екип от учени, геолози, които ще могат да преценят дали трябва да се копае там. Това е район, в който под повърхността може да има доказателства за минал живот.

Това изпитание на Роувъра се провежда с управление от дистанция. Центърът за контрол се намира на 1600 км от терена - в Оксфордшир, Англия. Симулацията е максимално реалистична - има дори забавяне на сигнала между испанската пустиня и оксфордската база - както би имало от Марс. Забавянето при изпращане и получаване на данни като снимки или команди е между 4 и 24 минути.

В търсене на най-важния отговор за Марс - имало ли е живот там - учените отдавна са насочили усилията си отвъд видимото.

Рана Иршад, специалист по роботика: Търсихме живот на повърхността и не открихме нищо. Не е изненадващо, защото повърхността на Марс е изложена на много силна радиация. Така че ако ще открием нещо, което свидетелства за някогашен живот на Марс, то ще е под повърхността.

Затова Роувърът е оборудван с независима система за навигация, радар за проникване под повърхността и спектрометър за анализ на химическия състав на проби, взети от почвата.

По време на седемдневното учение екипът от Европейската космическа агенция тества свалянето на роувъра от апарата за кацане, идентифициране на маршрут, движение по скална повърхност, пробиване на скали и вземане на проби.

Следващите тестове ще са в пустинята Атакама в Чили догодина.

След като апаратът Скиапарели се разби в повърхността на Червената планета през 2016 година, европейските учени се надяват, ако всичко върви по плана, Европа скоро да има Роувър на Марс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа
Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа
Коледа в затвора
Коледа в затвора