НОВИНИ

Правят нов превод на Истанбулската конвенция

Ще бъде направен нов превод на Истанбулската конвенция, която предизвика дебат у нас за третия пол, съобщиха от Съвета на Европа в Страсбург. Оттам обясниха, че неточност в превода е причина за разгорещените спорове.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:24, 16.01.2018
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

От Съвета на Европа сами поискаха да разяснят текста на конвенцията и да разсеят всякакви съмнения, че става въпрос за индиректно признаване на третия пол у нас, за въвеждане на образование в училище, за транссексуалност, еднополови двойки. Този политически дебат у нас накара хората в Съвета на Европа да осъзнаят, че има неточности в превода на конвенцията с употребата на два термина на английски език, за които има една дума на български.

;

Ще ни наложат ли да признаем трети пол, еднополови бракове, да накараме децата да учат за трансексуалните - всички тези въпроси може да не звучат вече актуално, след като прочетем новия превод на Истанбулската конвенция - документ, фокусиращ се върху превенцията и борбата срещу насилието над жени. В момента Съвета на Европа е в контакт с българските власти и се изготвя нов текст на документа, съобщи изпълнителният секретар на мониторинговия механизъм Бриджит Олъфлин.

Бриджит О'Лъфлин, изпълнителен секретар на мониторинговия механизъм към Истанбулската конвенция: Наясно сме, че настоящият превод съдържа думата „джендър“, което води до определено объркване.

Най-спорен е моментът с преводът на двата термина от конвенцията - „sex“ и „gender“ („секс“ и „джендър“), за които има една дума на български. Според Съвета на Европа не става въпрос за трети пол или транссексуални, а терминът „джендър“ има предвид ролята на мъжа и жената такава, каквато тя се приема от обществото.

;
Бриджит О'Лъфлин: Мъжете и жените заемат определени роли, които са конструирани от обществото. Често мъжете имат повече сила - повече икономическа и физическа мощ,това е естествено, но често имат и повече авторитет и стоят по-високо в йерархията от жените.

По никакъв начин децата в училище няма да учат за сексуална ориентация или за наличието на пол, различен от мъжкия и женския, казват от Съвета на Европа. Изискванията за образованието е децата да се научат да имат хармонични отношения.

;
Бриджит О'Лъфлин: Образованието трябва да се опита да покаже на момчетата и момичетата различен начин на живот - не е необходимо да си майка и да си домакиня, която стои вкъщи и чисти къщата. Може да сте адвокат или учен, както и ако сте баща може да си стоите у дома и да се грижите за децата.

Конвенцията не е в конфликт с конституцията, на която и да е държава, заявиха от Съвета на Европа и по отношение на България не може да се очаква тя да доведе до промяна в основния закон. У нас ГЕРБ поиска дебат по конвенцията, а БСП обяви, че ще гласува против ратификацията ѝ.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП: Явно опозицията имаше голям интерес в лицето на БСП, въпреки че тук колегите ни в Европейския парламент и цялата партия на ПЕС подкрепиха документа. прес. Искам да кажа, че никой отвън няма как да наложи неща нетипични за българското общество, нито гей-бракове, нито дадени права и обществени отношения, които не са на дневен ред в България.
;

И макар БСП да е против конвенцията, евродепутатите от левицата и председателят на ПЕС гласуваха в Европарламента в подкрепа. Това предизвиква неразбиране сред останалите евродепутати, заяви съдокладчикът по Истанбулската конвенция от Групата на социалистите и демократите Кристин Бонефоа.

Кристиан Бонефоа, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и съдокладчик по Истанбулската конвенция: Не разбирам защо тази партия в България е против, защото г-н Станишев, както и всички останали членове на тази партия тук гласуваха за конвенцията. Това е европейска, световна кауза да се борим за жените, да не са обект на насилие, да не страдат.

Възможно е България да приеме частично Истанбулската конвенция, но клаузите, по които могат да бъдат приети с възражение са много ограничени и са свързани само с компенсации за жертвите и юрисдикция на конвенцията.

;

България не е единствената държава в ЕС, където конвенцията е предизвикала такъв широк обществен дебат. Друга такава страна е Полша, където документът беше подписан и ратифициран. 28 страни членки на ЕС са подписали и ратифицирали конвенцията, а в цял свят те са 45.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между БСП и ГЕРБ около вота на недоверие и депутата Елена Йончева
Скандал между БСП и ГЕРБ около вота на недоверие и депутата Елена Йончева
„Една нощ в операта“ с Николо Коцев и рок група „Кикимора“
„Една нощ в операта“ с Николо Коцев и рок група „Кикимора“