НОВИНИ

Протест в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция

Мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Инстанбулската конвенция организираха днес пред Народното събрание неправителствени организации. Сред тях са националната мрежа за децата, фондация Пулс, фондация Анимус, Българска асоциация за джендър изследвания.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:25, 11.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Протестиращите заявиха, че ги подкрепят над 150 организации в страната. Според тях целта на мирната демонстрация в първия работен ден на народното събрание е да се подкрепи ратифицирането от парламента на Истанбулската конвенция.

Демонстриращите казаха, че не виждат проблем с третия пол в конвенцията, а възникналото недоразумение отдават на неточния превод на думата джендър, която е преведена като социална роля. Протестиращите се обявиха в подкрепа на жените и децата пострадали от домашно насилие.

Юлия Андонова, Фондация Пулс, Перник: Ние се обявяваме против неразбирането, невежеството и незнанието в нашето общество. Искаме да живеем в един свят без насилие и хората, на които помагаме ежедневно да имат права, да получат помощта, от която те наистина се нуждаят и всички ние сме длъжни да я осигурим.
Велина Тодорова, преподавател по семейно право в БАН: Темата за третия пол изобщо отсъства в конвенцията, темата за еднополовите бракове е друга тема. Ще водим дебати по тази тема, но не и в контекста на конвенцията. Това е спекулацията, която се прави в момента, опита да се свържат тези две неща и да се спекулира с обществените страхове. Конвенцията е за защита от насилие, предлага доста сериозна гама от мерки.

Гергана Куцева, Български фонд за жените: Ползите са, че тя представя една пълна правна рамка за справяне с насилието, ние имаме определени маханизми, това е факт, като Закона за защита от домашно насилие или Закона за дискриминацията, но те не са пълни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват двама от крадците, обрали магазин за бижута в парижкия хотел Риц
Издирват двама от крадците, обрали магазин за бижута в парижкия хотел "Риц"
Самолет кацна аварийно във Варшава
Самолет кацна аварийно във Варшава