НОВИНИ

Подмяна на талоните за автомобили се налага само ако общината го изисква

Голяма част от шофьорите в страната трябва да сменят талоните на автомобилите си, ако искат да платят по-нисък данък за тях. Причината - отстъпка от налога се прави на база екологичната оценка на колата, която често не е вписана в талона. Тази процедура не е задължителна, а липсата на екологична оценка в талона не подлежи на санкции, съобщиха от полицията.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:31, 05.03.2019
19029
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Публикация на Фейсбук страницата на СДВР предизвика множество коментари в социалните мрежи, че ни чака масова подмяна на талоните на по-старите автомобили. От полицията обясняват, че от екооценката в талоните зависи само размерът на данъка и подмяна се налага само, ако съответната община го изисква. И тъй като размерът на данъка съвсем не е без значение, потърсихме Съюза на българските автомобилисти,за да обяснят каква е процедурата за подмяна на талона.

Малинка Бондаренко, СБА: Ще трябва най-напред да докажат тази екологична норма. Могат да го направят като отидат във фирмата, която е вносител на тези автомобили. Да си извадят съответното удостоверение, в което се казва за тази марка и модел автомобил каква е екологичната норма, след което трябва да отидат в служба Пътна полиция за регистрация и да сменят регистрационните талони.

От Института за пътна безопасност подсказват и по-лесен начин - според тях още при покупката цялата информация за автомобилите е налична в документите, с които те са внасяни в България. Така се появява възможност, с която можем да получим отстъпка в данъка и без да сменяме талона.

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: В абсолютно всички документи и от Германия, и от Италия, и от Франция, и от Австрия има код, по който може да се установи екологичната категория"
Добрин Балчев, юрист: Лично за мен и четейки закона, не следва да се прави промяна на талона и пререгистрацията в КАТ. Достатъчно е с документа, подкрепящ евросертификата на съответния автомобил, лицето да заяви промяна в общината по месторегистрация.

Смяната на талона струва 20 лева. Ваденето на удостоверение от вносителя на колата също се плаща. Така за шофьорите остава да преценят дали ще им излезе по-изгодно да плащат данък без отстъпка, да вадят нови документи, или пък да опитат в общината с документа от покупката на колата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров: Увеличението на доходите не се усеща заради ускорената инфлация
Пламен Димитров: Увеличението на доходите не се усеща заради ускорената инфлация
Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс
Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс