НОВИНИ

Подвижна рампа ще позволява на хората в инвалидни колички да използват метрото

Първата подвижна рампа за хора с увреждания в софийското метро вече е факт. Всички метростанции разполагат със съоръжението, а столичният метрополитен е назначил и човек, който да асистира на хората с увреждания. Услугата ще бъде напълно безплатна.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
21:20, 09.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Простото на пръв поглед приспособление, което преодолява разстоянието между перона и мотрисата, решава един проблем, който стои пред хората с увреждания от години.

Петър Кичашки
"Де факто с една такава рампа всеки човек с увреждане, всеки човек на количка може да влезе, без да се налага да бъде повдиган, да бъде носен, да се молиш на пътниците някои да ти помага. Общо взето като всички останали пътници така влизаш и ти, бъдейки на количка."

Приспособлението вече е част от инвентара на всяка една метростанция в София. Единственото условие, за да се използва рампата, е хората с увреждания да направят заявка по телефона един час преди пътуването си.

Стоян Братоев
"През това време нашият асистент ще се придвижи до съответната метростанция и ще го чака. Ще го съпроводи до метростанцията, на която трябва да слезе и човекът вече с асансьорите ще излезе на повърхността."

Инициативата за по-достъпен транспорт е подкрепена и от омбудсмана Мая Манолова. Тя споделя, че при нея ежедневно пристигат сигнали за това, че въпреки асансьорите хората с увреждания не могат пълноценно да използват метрото.

Мая Манолова - омбудсман на Република България
"Намери се решение. Всъщност ние сме го взаимствали от други европейски столици, така че с едно малко усилие това страхотно съоръжение се оказва страхотно удобство, което може да бъде ползвано от хората с увреждания."

Мая Манолова заяви, че усилията ѝ за адаптиране на градската среда за хора с увреждания продължават. Тя допълни, че ще настоява за изграждането на рампи в много обществени сгради и институции, каквито на много места сега липсват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се мери истината?
Как се мери истината?
Пентагонът оценява положително ролята на Русия в Сирия
Пентагонът оценява положително ролята на Русия в Сирия