НОВИНИ

Подземна електропреносна мрежа ще намали авариите в Югоизточна България

Над 3 милиона лева инвестира Електроразпределителното дружество ЕВН в полагането на подземни електропроводи в Югоизточна България. Според експертите това ще понижи значително авариите особено в трудно достъпни и отдалечени райони. Заради паднали върху мрежата дървета там често се случва населени места да остават часове без ток.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Николай Райшинов
18:30, 07.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Само преди две седмици ураганният вятър събори над 50 стълба в Карлово. Заради ситуацията и там и в Смолянско десетки бяха без електричество в продължение на часове. С подземните електропроводи обаче това ще се избегне. Новата мрежа вече се полага в районите на Пловдив, Асеновград и Стамболийски.

Костадин Величков, член на Управителния съвет на ЕВН България: "В момента стартираме и го изграждаме, почти е готов, кабелът, който от "Коматево" до Първенец, Храбрино нагоре, всичко ще се захрани подземно и въздушните електропроводи ще отпаднат. Постепенно развиваме мрежата в посока Марково. Там има голям инвестиционен интерес. Изгражда се цяло селище, 120 къщи се изграждат."

На повече от 1,5 милиона лева възлизат щетите от кражби на електроенергия през 2017-а година. Размерът е с над 4% по-малък спрямо 2016-а. От ЕВН обясняват това с разширения обхват на дистанционното отчитане на електромерите.

Петър Костадинов, ръководител отдел "Комуникации" в ЕВН България: "С дистанционното отчитане ние регистрираме всеки опит за кражба, за манипулиране на електромера. Можем веднага да изпратим екип на място и всъщност да предотвратим да се краде в бъдеще."

Заловените нарушители плащат сметка за 90-дневен период назад. Размерът се определя по формула след анализ на всеки случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жалби спират магистралата “Русе-Велико Търново”
Жалби спират магистралата “Русе-Велико Търново”
Излитането на Фалкън Хеви- най-голямото космическо постижение на десетилетието
Излитането на "Фалкън Хеви"- най-голямото космическо постижение на десетилетието