НОВИНИ

Пожарът в Чипровския балкан е потушен

След 3-дневна борба с огъня пожарът в Чипровския балкан е потушен. Огънят е локализиран и от сръбската част на Стара планина, но ситуацията там остава тревожна.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:11, 30.10.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Добрата новина за потушаването на огъня в Стара планина от българска страна, съобщи преди минути директорът на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - главен комисар Николай Николов. Предполага се, че макар и да беше засегната голяма площ в България, щетите не са огромни, защото са горели предимно високи храсти и сухи треви.

Огънят е локализиран и в Сърбия, но ситуацията там остава тревожна заради високите температури и силния вятър. Вече 3 дни над 200 човека се борят с огнената стихия. Днес сръбските информационни агенции съобщиха, че западната ни съседка е поискала помощ и от Русия. Българските власти също са в постоянен контакт с Белград.

Николай Николов - главен комисар, директор на ГДПБЗН: Снощи до късно, включително и с Премиера, разговаряхме по отношение на това дали нашата страна е в състояние да помогнем. 33 пожарникари с 4 пожарни автомобили и 2 високо проходими снощи до късно очакваха официално да бъдат поканени, за да отидат. Късно снощи се обадиха от Сърбия и казаха "Благодаря, като че ли до момента се справяме", новините от там са по-добри и отказаха.

Засега огнеборците изключват възможността огънят да обхване българската част от планината. Но все пак остават и тази вечер да дежурят в района. Българските пожарникари наблюдават и границата ни до Кюстендил, където се развива още един голям пожар отново на сръбска територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският дипломат, обвинен в шпионаж, е напуснал България
Руският дипломат, обвинен в шпионаж, е напуснал България
ДРУГИТЕ новини:Сценична смелост
ДРУГИТЕ новини:Сценична смелост