НОВИНИ

Покачва се нивото на река Янтра

Във Великотърновско - тази сутрин нивото на Янтра е около 5 метра и 70 сантиметра при критична стойност 6 метра 50 сантиметра. Непрекъснато се следи нивото на Янтра и в Габрово, откъдето приижда водната маса. До момента частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на Асенова махала във Велико Търново.

bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 26.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В момента нивото на Янтра в града е 5 метра и 70 сантиметра, а критичното равнище е 6 метра и половина. Реката не е напуснала коритото си, но обстановката остава напрегната и е под постоянен контрол. Екипи на пожарната правят обходи в кварталите около църквата „Св 40 мъченици", както и в селата Шемшево и Леденик.

Даниел Панов - кмет на ощина Велико Търново: В малките часове на нощта започна с 40 сантиметра на всеки час да се покачва нивото на Янтра, сутринта вече започнаха по-малки нива да бъдат с 20 см, в момента държи едно ниво, но трябва нивото да спадне под критичното, под 5 метра, за да сме спокойни.
Пенчо Пенчев - областен управител на Велико Търново: От снощи има проблем с Община Горна Оряховица, Долна Оряховица, отводняват се къщите, има една къща, която вече е отводнена, във Виноград. Непрекъснато поддържаме контакт с кметовете от Област Велико Търново, Габрово и Русе за по-голяма координация на действията.
;

Кметът Даниел Панов е свикал кризисния щаб късно снощи, когато водите на реката са започнали критично да се вдигат. Причина за опасността са високите води на Янтра в Габровско след обилните валежи през последните дни там. Хората в застрашените райони обаче не са в паника.

Заради обилните порои на прохода Шипка се активизира свлачище. На място работят екипи на областно пътно управление, прави се всичко необходимо пътят да остане отворен за движение, което към момента се регулира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери и производители подписват меморандум за сътрудничество
Хотелиери и производители подписват меморандум за сътрудничество
Мигел Канете: ЕК ще подкрепи изграждането на газов хъб Балкан
Мигел Канете: ЕК ще подкрепи изграждането на газов хъб "Балкан"