COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЦИК показа образците на бюлетините за местните избори

Централната избирателна комисия представи бюлетините, с които ще гласуваме на местните избори. Най-дългата е тази за кмет и общински съветници в София.

Александър Марков
от Александър Марков
14:46, 03.10.2019 (обновена)
7784
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Първата новост в бюлетината за местните избори е, че след като гласуваме и СИК свери номера ѝ с този от кочана, от който е взета, ще бъде откъсван целият ѝ долен край.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Тя трябва да бъде сгъната по начин, който ние ще укажем с наше решение, но така че да може да бъдат видими фабричният номер при поставянето на печата и откъсването на долната част, така че да не бъде разкрит вотът на избирателя.

Бюлетината е разделена на две - в единия край са имената на кандидат-кметовете и партиите и коалициите, които са ги издигнали, а в другия край - номерата на преференциите в бюлетините за общински съветници.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Имаме и квадратче с "не подкрепям никого", където избирателят, ако не желае да подкрепи нито един кандидат на нито една кандидатска листа, може да подаде своя глас с не подкрепям никого.

;

Цената на всяка една бюлетина е около 30 стотинки на бройка.

За първия тур на местния вот ще бъдат отпечатани 19 милиона бюлетини, което ще струва около 5 милиона лева.

Осем чужденци от Гърция, Великобритания и Румъния са се кандидатирали за кметове. Регистрирани са и три НПО-та, които ще наблюдават гласуването.

Таня Цанева, говорител на ЦИК: Апел към социологическите агенции, които ще извършват екзитпол, да подготвят вече своите документи за регистриране в ЦИК, тъй като срокът е 19 октомври.

Асоциация "Прозрачност без граници", "Младежи за Балканите", "Федерация на независимите студентски дружества" ще наблюдават изборите.

;

Най-дългата бюлетина е за общински съветници в София - с 34 партии и коалиции всяка с по 61 кръгчета за преференции. Как ще се сгъва бюлетината - тепърва ще се решава.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Гласува се само със знак "X" или "V" в квадратчето, гласуването е само с номера пред името на кандидата, изписани със син цвят.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Нова Зеландия непоклатима, дори и при трус
Премиерът на Нова Зеландия непоклатима, дори и при трус
БДЖ въвежда в пробна експлоатация системата за онлайн продажба на билети
БДЖ въвежда в пробна експлоатация системата за онлайн продажба на билети