НОВИНИ

Показен арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше арестувана показно в центъра на София. По обед маскирани служители я свалиха от лекия ѝ автомобил на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ пред Министерството на спорта. По непотвърдена информация у Иванчева е открита голяма сума пари. Тя стоя часове наред с белезници на улицата.Зрелищният арест беше заснет от наш репортер.

Явор Симов
от Явор Симов К. Караньотова, Д. Тодорова
20:03, 17.04.2018
8522
Чете се за: 02:32 мин.
У нас

В автомобила на Иванчева бяха открити четири или пет различни чанти, предаде репортерът на БНТ Явор Симов. Наложи се всеки един документ, намерен в тях, да се опише в протокол, който е част от процесуално-следствените действия. В един момент бяха открити и банкноти в евро, които трябваше да бъдат описани по надлежния ред, за да послужат след това като доказателство пред съда.

Процесуално-следствените действия на място продължават още, но след като заваля дъжд, те бяха преместени в сградата на Министерството на младежта и спорта. Двете задържани - кметицата на район „Младост“ и зам.-кметът са в сградата на министерството и се запознават с материалите по разследването, а разпитите им продължават.

;

Как протече арестът?

Около 13:30 ч. два автомобила на Комисията за борба с корупцията засичат колата, в която пътува Десислава Иванчева. Арестът става на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“. Часове след това районът остана отцепен за обиск на автомобила, а Иванчева на мястото с белезници.

Десислава Иванчева: Трябва да имам адвокат, нямам адвокат от 1 часа го чакам, намериха пари, запушват ми устата!

От прокуратурата съобщиха, че разследването е за корупционни престъпления в община „Младост“.

;
Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Оставете ни на спокойствие, утре ще ви обясними абсолютно всичко.

По неофициална информация Иванчева е арестувана с подкуп от 70 хиляди евро за издействане на разрешение за строителство, а сумата била само първата вноска от поискани 250 хиляди евро.

Върбан Върбанов, адвокат: Няма да коментирам такива твърдения, които идват от медиите, - а каква е вашата информация- само да ви кажа, ако бъде повдигнато обвинение тогава ще разберем за какво става дума. в момента може да е всичко.

Разследващите започнаха да броят банкнотите пред Спортната палата, но официална информация каква е сумата още няма.

;

От екипа на Иванчева обявиха, че парите са подхвърлени, за да бъде дискредитирана тя. Антикорупционната комисия извърши обиск и в сградата на община "Младост", а на служителите беше забранено да излизат от нея.

Петър Кърджилов, директор на отдел „Връзки с обществеността“ на община „Младост“: Подхвърлен е този сак с пари и се цели тя да бъде елиминирана като кмет в район "Младост" и въобще в политическия живот. Това е активно мероприятие нарочно нагласено и поръчано, тъй като г-жа Иванчева и нейният екип засягат строителните интереси на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция.

Кърджилов свързва ареста със сигнала, подаден от кметицата до прокуратурата за фалшифицирани документи за бъдещ строеж в квартала, както и с поисканото вето върху Закона за устройство и застрояване на София.

;

Кметът Фандъкова обяви, че до нея не са изпращани сигнали срещу Иванчева.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Сигналите, които съм получавала, са само за забавени преписки на административни дейности, които сме искали да бъдат по закон процедирани.
;

Коя е Десислава Иванчева?

Десислава Иванчева стана известна през 2016 г., когато се яви като независим кандидат за районен кмет и спечели пред кандидата на ГЕРБ. Това се случи, след като в края на юли 2016 г. започнаха протести заради застрояване на зелени площи с активното участие на Иванчева.

След това тя се яви на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепена от партията на Георги Кадиев „Нормална държава“. Паралелно Иванчева е председател и на инициативния комитет „За зелен „Младост“, който събира подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района. В края на март Десислава Иванчева внесе сигнал до Софийска районна прокуратура за съмнения за фалшификация на документи от инвеститор. Става дума за одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж на 7-етажна сграда на ъгъла между ул. „Свето Преображение“ и ул. „Д-р Атанас Москов“.

Иванчева е известна с това, че не иска да не се допускат строежи, които са в разрез правата на гражданите. В началото на април кметът на Младост внесе в Президентството и искане за налагане на преработения Закон за устройство и застрояване на Столична община, защото според нея той дава зелена светлина на застрояване на зелените площи.

;

От началото на задържането на Десислава Иванчева, ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев и неговият заместник продължават лично да наблюдават разследването. Другото, което разбрахме, е че е извършен обиск на апартаментите на задържаните.

По наша информация, все още няма повдигнати обвинения, тъй като по закон заподозрените могат да бъдат задържани за 24 часа, а за да им бъде удължен арестът, трябва да им бъде повдигнато обвинение. Това вероятно ще се случи в следващите часове. Не е ясно къде ще бъдат обвинени двете жени - или в Следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, или в някое от столичните районни управления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС?
Какви са докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС?
Сблъсъци и протести в Армения заради избора на премиер
Сблъсъци и протести в Армения заради избора на премиер