НОВИНИ

Показват изложба с оригинални илюстрации на "Ние, врабчетата"

Любимите на поколения българи врабчета "кацнаха" в галерия "София-прес". "Драги ми господине", "Онова нещо", "Краката му стърчат навън" или общо 20 оригинални илюстрации на Йордан Радичков от "Ние, врабчетата" ще бъдат показани за първи път тази вечер. Заедно с тях ще бъде представено и ново издание на книгата. Поводът е 90-годишнината от рождението на писателя.

Айше Сали
от Айше Сали
18:30, 30.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

"Оня, който е бил затворен, най-добре разбира жаждата за свобода. Щом усетих, че в мене всичко заякна, реших да разбия затвора". И така нашият пернат разказвач разполовява яйцето, за да литнем заедно из причудливия свят на врабчетата.

Йордан Радичков, внук на писателя: Винаги много любопитно съм гледал на тези врабчета и от първия прочит ми харесаха колко са смели, как имат собствено мнение за света и общо взето правят, каквото си пожелаят. Може би Пешеходецът, който си подсвирква с уста, е любимото ми врабче, което решава, че ще върви по света вместо да лети и така научава още повече работи за света.

За да открие образите от своята книга, Йордан Радичков ги създава сам. Някои от тях и ние виждаме за първи път.

Йордан Радичков, внук на писателя: Йордан Радичков не е спрял да рисува през целия си живот. Това за него е било много приятно занимание. Винаги го е развличало, но и по някакъв начин му е помагало да доразкаже историите си - където не е стигало писането, той се е обръщал към четката.

Изложбата може бъде разгледана до 10 юни, а посетителите й ще си припомнят и какво гласи непоклатимата логика на врабчетата: река Дунав извира от своите извори, в чужбина всяка троха е на световно равнище, но когато вместо да летиш в небето ходиш по земята, кормилото се превръща в тояга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново предложение за избора на членове на КПКОНПИ
Ново предложение за избора на членове на КПКОНПИ
​Атентаторът от Лион е терорист от Ислямска държава
​Атентаторът от Лион е терорист от "Ислямска държава"