COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Показват уникални български компютри в Нощта на музеите

Уникални екземпляри от първите български персонални компютри ще бъдат показани утре по време на Нощта на музеите. Технологичното изложение ще е в Националния политехнически музей.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
11:30, 17.05.2019
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Технологичното чудо се случва преди 40 години, когато е произведен първият български персонален компютър.

Георги Драмчев:Това е първият домашен компютър, който е бил за свободно разпространение. С много бедни възможности. Той е само с 64kb памет, с осем цвята. Записва се програмата на касетофон, чете се от касетофон. Всичко става бавно, мудно, но ние си го обичахме и си работехме с удоволствие на него и се учехме да ставаме програмисти. По тогавашните планове е трябвало да автоматизира дома, да ни вкара в 21 век, вече компютърно грамотни, да управлява хладилник, пералня, телевизор. Това са неща, които ги пишеше, но така и не се осъществиха, но пък си изпълниха функцията да запознаят много голяма част от младежите по това време с що е то компютър.

Този компютър със сензорна клавиатура е произведен за учебни цели.

Георги Драмчев: Уникален е, едно, че е произведен изцяло в България. Говорим като хардуер и като софтуер. Цялото програмно осигуряване, вътре интерпетатор на BASIC, на Pascal, операционна система, която е съвместима с 16 битовите компютри. Много рядък. В България се е произвеждал, но не се продавал. Държавата тогава обяви, че ще го продава, но така и не го видяхме в свободна продажба, докато в Съветския съюз се е продавал доста. В доста училища обучението се е извършвало на него. На практика в Нощта на музеите ние ще го пуснем за първи път и ще разгледаме всъщност той какво е правил.
;

В Националния полиграфически музей машини от миналото ще заработят чрез съвременните технологии. Като този робот.

Богомил Александров, компютърен специалист: Ще можем да го видим управляван от съвременен софтуер, мобилен телефон или от модерен компютър. Този робот е разработван в завод за медицински изделия през 80-те години и се е използвал основно в училищата, за да може децата да знаят как да управляват роботи. Имал си е език, чрез който се управлява. За сегашните разбирания тези компютри са тотално архаични. Те са със способностите на един модерен калкулатор, но за времето си това е било огромно постижение. Стрували са много пари. Един такъв компютър, професионалните серии са стрували колкото една кола.

В Нощта на музеите ще бъде разкрита загадката как изглеждат тези компютри отвътре.

Богомил Александров, компютърен специалист: Това е платка от "Правец 82", която е почти аналог на западните компютри от това време. Докато с всяка следваща платка разработките стават все повече български, компонентите стават все повече български и при Правец 8C вече имаме почти изцяло само български компоненти, процесор и т. н. При "Правец 8S" е изцяло българска разработка и самата платка. В Европа сме имали производства, които никой друг не е имал. По света също сме имали производства, които много малко държави са имали. Примерно в Стара Загора е произвеждало хард дискове, един от трите производителя в света. Имало е в Тайван, в България и в САЩ. Никъде другаде не е имало завод, който да произвежда хард дискове. Оставили сме трайна следа. 60 000 компютъра на година малко държави са произвеждали по това време. Това е била една от най-големите индустрии, в която са работели около 100 000 човека, което никак не е малко и то става въпрос основно за специалисти. Така че това е била една много голяма индустрия. Милиарди долари са били приходите всяка година на България от тази индустрия.

В изложението ще участват 15 компютъра от миналото. Вратите на Националния политехнически музеи ще са отворени от 18 часа до полунощ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кризисният щаб: Всички проби досега за коронавирус са отрицателни
Кризисният щаб: Всички проби досега за коронавирус са отрицателни
Отвъд границите: Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи
"Отвъд границите": Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи