НОВИНИ

Показват японска чаена церемония в София

Традиционните дни на японската култура стигнаха до входа на Българската национална телевизия. Японската чаена церемония, която е добре позната у нас, днес и на 7 ноември е ще се провежда в "Сан Стефано плаза". Този ритуал разкрива изтънчената душевност на японеца, а българката Криси Прахова е майстор на чаената церемония.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
10:11, 03.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Японците превръщат всичко в изкуство, дори и пиенето на чай и вероятно там Върховният Бог е Богът на красотата - при неизброимите им шинтоиски божества, свързващи живота на човека с природата. Такава е и темата на тазгодишната церемония. "Чаят - мост към изкуството и природата". Защото Чадо, както се нарича в Япония този ритуал за изисканите отношения между гости и домакини, въвлича в себе си богатата японска традиция. И затова при откриването вече имаше презентация на калиграфски свитъци и лекция - за езика на знаците, които винаги във времето съпровождат Чадо.

Каква е тази дарба на японците от всичко в живота да правят изкуство?

Н. Пр. г-н Масато Ватанабе - посланик на Япония в България: Може би защото Япония е малка страна, много гъсто населена, живеем там от много векове и това е култивирало у нас значението на хармонията от една страна и вниманието и грижата към малките неща, към детайлите в живота.

И ще се убедите в това от двете изложби на калиграфски свитъци и цветни композиции. На 7 ноември вечерта темата на ритуала ще е "Чаят от гледна точка на духовноста на Дзен". Защото всеки миг и всичко в чаената стая е онази житейска философия, която кара хората да оцеляват векове наред на тази вибрираща, островна гърбица земя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Австрия се отказа от споразумението на ООН за миграцията?
Защо Австрия се отказа от споразумението на ООН за миграцията?
Веселин Марешки: Не виждам начин да не подкрепим Бюджет 2019
Веселин Марешки: Не виждам начин да не подкрепим "Бюджет 2019"