НОВИНИ

Показват "Животът на Брайън" в София и Пловдив

България е сред световните дестинации, които ще покажат отново на голям екран една от епохалните творби на Монти Пайтън - „Животът на Брайън". 40 години след премиерата на 400 екрана по света легендарната сатира отново ще разсмее, както тези, които ще я гледат за първи път, така и заклетите й фенове. Тази вечер в 19.30 в Дома на киното в София и в Пловдив може да се помъчите да разберете какво се крие зад този толкова дълъг филмов успех. А за тези, които не успеят филмът ще има и още една прожекция в понеделник следобед в рамките на програмата "Европейско кино за учащи".

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
11:15, 18.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Тази вечер и киноманите в България заедно с Великобритания, Съединените щати, Австралия, Канада и Германия ще запеят симпатичния рефрен, че винаги трябва да гледаме от светлата страна на живота.

Стефан Прохоров, изпъбнителен директор на Дом на киното: Според класацията на BBС4 той е обявен за най-смешният английски филм на всички времена. Любим е с това, че той показва колко простият дори плоският хумор може да съдържа в себе си вкус и качества, които да ни отпращат към неочаквани висини."

Непоклатимото убеждение на "Монти Пайтън" е, че всичко подлежи на смях. Дори една толкова чувствителна тема като религията. Това спечелва на групата включително обвинения в богохулство. Протестът на различни религиозни групи преди 40 години е толкова силен, че филмът дори е забранен за показ в някои държави.

БНТ: Някой да не се обиди, че точно преди Великден показвате Монти Пайтън?

Стефан Прохоров, изпълнителен директор на Дом на киното: Най-добре е да се обиди, защото това е хубавото, в крайна сметка изкуството трябва да предизвиква реакция, а не одобрение, съгласие и примирение."

Тази смелост на "Питоните" разбира се им създава и финансови проблеми. Първият продуцент на филма си измива ръцете като тихомълком се оттегля от проекта. Така "Монти Пайтън" спешно трябва да намерят 2 милиона долара, за да реализират идеята си. Но отново като на шега това довежда до прекрасно сътрудническо не с кой да е, а с Джордж Харисън, който финансира проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измамници събират пари за Нотр Дам
Измамници събират пари за "Нотр Дам"
Задържаха сина на убитата в Младост жена
Задържаха сина на убитата в "Младост" жена