НОВИНИ

Поклонение пред частица от Светия кръст в Бургас

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия Бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий". Според църковния календар днес е третата неделя от Великия пост, наречена още Кръстопоклонна. По канона на този ден вярващите се прекланят пред най-яркия символ на вярата - Светия кръст. Частицата от него е донесена в сребърен кръст в България през 1917 г. от Охридската архиепископия, където е съхранявана като дар от царица Елена. Едва през 2006 г. става ясно, че сребърният кръст съдържа част от Свещения кръст Господен.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
09:55, 19.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

По традиция Светият кръст Господен се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма. Нашият храм изнася с особена гордост частицата от Светия кръст - каза архиерейският наместник отец Севастиян и поясни, че този ритуал се извършва в средата на постите и дава на християните духовна сила да извървят целия път на духовното пречистване до деня на Възкресението.

отец Севастиян - архиерейски наместник: "За възхвала и за поклонение и за закрила на всички православни християни на града ние ще изнесем това парченце от Светия кръст, за да могат да се докоснат православните християни, да се помолят на Бога, да се обърнат със своите прозби към Бога, и се надяваме, бе Бог ще им помогне във всяко едно отношение."

Парченцето от Светия кръст се пази в мощехранителница заедно с частици от мощите на Св. Харалампи и на един от най-важните светци по Черноморието Св. Андрей Първозвани.

отец Севастиян - архиерейски наместник: "За нас, православните християни в Черноморския регион, е голяма почитта към Св. апостол Андрей, защото в Свещеното писание той е проповядал Новия завет по нашите земи и той е Първосветител на целия Черноморски район".

Частицата от Светия кръст беше дарена на храм "Св.Св Кирил и Методий" на Никулден през 2009 година от Националния исторически музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атракциите в парк “Бачиново“ в Благоевград отново работят
Атракциите в парк “Бачиново“ в Благоевград отново работят
Почина Чък Бери
Почина Чък Бери