НОВИНИ

Поклонение пред жертвите на лагера „Белене"

29-то национално поклонение пред жертвите на лагера „Белене" на остров Персин. От мястото на някогашния Втори обект на трудово-възпитателното общежитие десетки хора от цялата страна отправиха послание историята да не се забравя, за да не се повтаря насилието. Паметта на жертвите на репресивния режим бе почетена от вицепремиера Валери Симеонов, евродепутата Андрей Ковачев, депутати, кметове.

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 19.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

69 години след като първите 300 противници на тоталитарния режим са докарани на остров Персин, на същото място се събраха много хора, сред които и бивши лагерници. Поклонението премина под мотото „Белене - европейско място на памет".

Андрей Ковачев, евродепутат: Да знаем истината, да знаем това, което се е случило, а не манипулираното от една или друга идеология, както преди е било представяно.
Валери Симеонов, вицепремиер: Това е истинската, реалната история на България, която трябва много добре да се познава, а не след като минаха 29 години да се внушава на децата и младежите, които нищо не помнят от социализма, че това едва ли не е било раят на България.

За първи път бе показан проектът за бъдещия мемориален комплекс, за който е в ход дарителска кампания.

Митко Нитов, роднина на лагерници: Тук трябва да ходим тихо, тук трябва да ходим смирени. Тук трябва да има паметник - като Шипка. Да няма повече насилие от българи на българи.

През годините тук преминават над 15 хиляди души. В сградите днес е подредена постерна изложба. 90-годишният Петко Дешев идва всяка година в лагера, в който е бил въдворен за четири години.

Петко Дешев, село Гецово, Разградско: Аз съм осъден 10 години като войник и тука ни докараха. Враг народен, гад, народен враг.

Заупокойна молитва отслужи великотърновският митрополит Григорий. На колене присъстващите се помолиха за покой на душите на загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британски заселници у нас отпразнуваха сватбата на принц Хари и Меган Маркъл
Британски заселници у нас отпразнуваха сватбата на принц Хари и Меган Маркъл
Знаменитости и блясък на кралската сватба
Знаменитости и блясък на кралската сватба