НОВИНИ

Поклонническият туризъм става все по-популярен

Стотици вярващи ще посрещнат Възкресение Христово в църквите и манастирите в цялата страна. Някои от по-големите храмове предлагат и места за настаняване, поради което и все повече са последователите на поклонническия туризъм. Не са малко онези, които пропътуват десетки километри, за да се докоснат до чудотворни икони и целебни извори, споделят монаси от манастирите край Асеновград.

bnt avatar logo
от Н. Райшинов, А. Чакандракова
20:50, 06.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Половината от местата за настаняване в Бачковския манастир са резервирани седмици преди Великден. На втория ден от Възкресението хиляди се включват в литийното лешествие с чудотворната икона на Божията майка.

архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: Има възможност къде да останат, така че гостите са добре дошли. Бихме се радвали повече на поклонници, а не на посетители като на един туристически обект. Бих се радвал, ако тези, които идват в манастира, са със съзнанието, че отиват на място, в което преди всичко ние търсим връзката с Бога, молитвата.

В Араповския манастир няма обособени стаи за посетители. Хората обаче често спят на палатки в двора.

Мария Сиракова: Има хора, има туристи. Ние сме едни от тях. Всеки ден си правим поход. Вече трети пореден ден идваме тук до манастира.

Светата обител е прочута с лековитото си аязмо.

отец Киприян, ефимерий на Араповския манастир: Поклонническият туризъм е много важен за народа, защото народ без вяра е за никъде. Повече са хората и това всичко зависи от семейството. Децата трябва да се водят от родителите и да се възпитават в християнски дух.

Много вярващи ще посрещнат Възкресението Христово в манастира Свети Кирик и Юлита над Асеновград. Освен стаи за настаняване комплексът предлага и храна.

Мариана Пицарова: Аз съм от Асеновград и ние идваме тук пеш и се връщаме пеш. Правим си една разходка. Все повече хората вярват в Бога и мисля, че все повече ще са хората, които ще посещават тези свети места, защото тук е спусната Божията благодат и енергия.

Веднага след празниците в манастира ще се проведе и детски лагер с над 40 ученици, изучаващи вероучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регата Бриз Пролет събира елита на спортното ветроходство
Регата "Бриз Пролет" събира елита на спортното ветроходство
Митрополит Антоний ще донесе Благодатния огън за България и Македония
Митрополит Антоний ще донесе Благодатния огън за България и Македония