НОВИНИ

Поклонниците от похода „Светият път" изминаха пеша над 600 км

Поклонници изминаха пеша над 600 км от Велико Търново до Рилския манастир, за да се включат в първия у нас поклоннически поход „Светият път". Шествието е посветено на 550-тата годишнина от връщането на мощите на Свети Иван Рилски от старата столица Търново в Рилския манастир, а маршрутът, който извървяха участниците повтаря пътя, по който са минали и монасите през 1469 година.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
22:13, 30.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Група поклонници прекосиха цялата страна, за да почетат паметта на Свети Иван Рилски - закрилник и небесен покровител на българския народ. Над 20 души извървяха всичките 600 км от Велико Търново до Рилския манастир, а стотици други се включваха за кратко в отделните етапи по пътя.

Аз съм малко изтощен от прехода, но съм безкрайно удовлетворен, че издържах на прехода, дойдох и делегирах отново моята привързаност към вярата, каузата, делото на Свети Иван Рилски Чудотворец, за укрепване на вярата и за утвърждаването ѝ. Това трябва човек да го изпита, за да види какво е - съчетание на физическо, емоционално и душевно щастие, казва участник в похода.

За организаторите на похода - Евгени Коев и Паскал Пиперков този поклоннически поход е сбъдната мечта.

Евгени Коев, организатор на похода: Чувствам се прекрасно, защото осъществяваме нещо, което е десетилетна идея. Ние го правим с ясното съзнание за следващите поколения след 5-10-15-20 години България да има своя значим свети път, защото имаме всички основания за това да бъдем повече християни, да бъдем повече българи.

Организаторите се надяват след време този поход да се превърне в българския „Ел Камино".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават временно движението в тунел Витиня
Ограничават временно движението в тунел "Витиня"
Изтича крайният срок за записване на учениците, приети след трето класиране
Изтича крайният срок за записване на учениците, приети след трето класиране