НОВИНИ

Покоряването на Космоса

Днес е Международен ден на авиацията и космонавтиката. Преди 55 години на 12 април 1961г. в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с космонавта Юрий Алексеевич Гагарин на борда. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора дошли да го видят.

Невяна Попова
от Невяна Попова
18:01, 12.04.2016
5387
Чете се за: 02:29 мин.
Още

Завладяването на Космоса започва години преди това с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята.

4 октомври 1957г. – на тази дата е изведен в орбита първият изкуствен спътник на Земята „Спутник 1“. Спътникът представлява две полусфери съединени посредством 36 болта. Тежи 83 кг и на борда има два радиопредавателя за връзка със Земята.

Кучето Лайка – На 4 ноември 1957 г. на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“ е първото живо същество – кучето Лайка. Тя е от смесена порода, бездомна, скитаща по улиците на Москва. Нейното име остава в историята на космонавтиката като първото животно полетяло в Космоса, въпреки че загива от стрес и прегряване. Нейната участ е била предопределена, тъй като не е било предвидено кораба да се върне на Земята.

Стрелка и Белка – на 19 август 1960 г. в прототип на кораба „Восток“ е изведен в Космоса съветския кораб „Спутник-5“ с двете безпородни кучета Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за поддържане на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Стрелка и Белка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

"Луноход 1" е първият спускаем апарат изпратен на 10 януари 1970 г. от СССР на Луната. Това е първият апарат движещ се по повърхността на друго космическо тяло управляван дистанционно. Изведен е в орбита от космическия кораб „Луна-17“ и функционира в продължение на 11 лунни дни. Изминава 10 540 м по лунната повърхност и благодарение на монтираните на борда телевизионни камери, предава над 20 000 снимки и панорами.

След първия пилотиран полет в Космоса Америка също изпраща свой астронавт. На 05.05.1961 г. Алън Шепърд извършва суборбитален космически полет с кораба „Мъркюри III“. Изстрелването е на височина.180 км и впоследствие пада обратно на Земята. Полетът продължава 15 мин.

Суборбиталният полет е по балистична траектория със скорост, по – малка от първа космическа, т.е. без да излиза на орбита като изкуствен спътник на Земята.

Американците са първи обаче в покоряването на Луната. Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на Луната. Той извършва два полета в Космоса. Първият полет е на 16.03.1966 г. с кораба „Джемини 8“. Целата е скачване с безпилотна ракета „Аджена“. Продължителността на полета е 10 ч. и 41 мин.

Освен мъже, Космосът покоряват и жени. Първата жена космонавт е Валентина Терешкова. Тя е избрана за полета на 16 май1963 г. от група от 9 космонавти. Валентина Терешкова е командир на кораба „Восток-6“. Полетът трае 2 дни 22 часа и 50 мин. Нейната позивна е „Чайка“.

Нашият пръв космонавт е Георги Иванов. На 1 март 1978 г. летецът е избран за космонавт във втората група космонавти от програмата „Интеркосмос“.

На 10 април 1979г. в 20:34 ч московско време е изстрелян в орбита около Земята космическия кораб „Союз 33“ с международния екипаж на борда командир Николай Рукавишников и космонавта-изследовател Георги Иванов. Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. След 31 обиколки в околоземна орбита и прекарани 1 ден и 23 часа, космонавтите се завръщат благополучно на Земята.

За първи път човек излиза в открития Космос на 18 март 1965 г. Алексей Леонов извършва своя първи полет в Космоса на 18 март 1965г. заедно с Павел Беляев на космическия кораб „Восход-2“. По време на полета Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития Космос с продължителност 12 минути. При завърщането на кораба Леонов има проблеми с надулия се скафандър, но със завидно хладнокръвие и след изпускане на налягането се завръща безпроблемно на кораба.

Първата жена, излязла в открития Космос, е Светлана Савицкая. Светлана Савицкая извършва първия си полет на 19 август 1982г. в качеството на космонавт–изследовател на космическите кораби "Союз Т-7" / "Союз Т-5" и станцията „Салют-7“ заедно с космонавтите Леонид Попов и Александър Серебров. Излизането в открития космос обаче е по време на втория й полет през 1984 година. На 25 юли 1984 година Светлана Савицкая и командирът на екипажа Владимир Джанибеков остават в открития космос 3 часа и 35 минути.

Днес в космоса активно се работи на Международната космическа станция. Нейното изграждане започва 1998г. Станцията е съвместен проект на няколко космически агенции. Може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око, поради ниската околоземна орбита.

Предвид големите размери е невъзможно да бъде изградена на Земята и след това изстреляна в Космоса.

Няма достатъчно голяма и мощна ракета, която да издигне това съоръжение, затова МКС се изгражда в Космоса, като се изстрелват модул след модул, които се скачват с централния. Станцията се обслужва от руските космически кораби „Союз“ и товарните кораби „Прогрес“ и от американската космическа совалка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайните служби и офшорките в Панама
Тайните служби и офшорките в Панама
Досиетата от Панама в дебат на Европарламента
"Досиетата от Панама" в дебат на Европарламента