НОВИНИ

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево отменени

Планираните учебни полети на изтребителите МИГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево" са били отменени днес. От командването на базата обясниха, че времето не е подходящо за изпълнение на програмата. Бойното дежурство по охрана на въздушното пространство обаче се носи. По непотвърдена информация тази сутрин пилотите масово са докладвали, че се чувстват психологически несигурни и не могат да летят.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Надежда Василева
11:00, 24.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29, но летателният състав масово е докладвал, че се чувства несигурен да лети, пишат в сайта на българското авиационно списание АЕРО. Поради това планираните за днес полети в авиобазата са били отменени. Дежурството по мисията "Air Policing" в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО продължава без прекъсване.

От авиобазата отказаха коментар. Министерството на отбраната също не потвърждават отказа на пилотите да летят с МИГ-29. От министерството заявиха, че правят всичко възможно, за да решат проблема на база Граф Игнатиево. Миналата седмица стана ясно, че десет новодоставени двигателя за изтребителите не могат да бъдат използвани заради липса на оригинални протоколи от завода-производител. Липсват и смазочни материали. В края на ноември изтича и обществената поръчка обявена от Министерството на отбраната за доставката им, която включва и авиационно масло за новите двигатели.

Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: Недостатъчният нальот на определена категория пилоти се дължи преди всичко на недостатъчният брой летателни самолети в летателна годност, тъй като това е единственото условие, след като има гориво , след като има гориво и желание на пилотите да летят, да осигурим повече оперативни самолети. По доклад на командира на ВВС към момента имаме 7 оперативни самолета Миг-29 и ако част от тези двигатели, които сме получили, бъдат подкачени на оперативната техника, броят на оперативните самолети може да нарасне на 9-10, което според разчетите на командването на ВВС е нормалният брой оперативни самолети, които биха позволили да се повиши нальотът на летците.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Ще има тест период за контрола върху болничните
Бойко Борисов: Ще има тест период за контрола върху болничните
Все повече хора отглеждат екзотични растения в домовете си
Все повече хора отглеждат екзотични растения в домовете си