След изборите миналата седмица "Зелените" имат реалната възможност да се превърнат в решаващ фактор за бъдещата управляваща коалиция в Европа. Именно тази партия спечели вота в Германия. Пред камерата на БНТ победителите във Федералната република обявиха, че не са решили дали ще подкрепят Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

В същото време в Австрия, заради скандала "Ибисагейт" от миналата седмица, канцлерът Себастиян Курц и неговото правителство бяха отстранени от власт след вот на недоверие в парламента.

Повече подробности за картината в двете държави вижте от прякото включване на кореспондента ни Мария Стоянова.

Провалът за австрийския канцлер Себастиан Курц след вота на недоверие беше предизвестен за политическите му опоненти.

Още преди година и половина, когато зае поста, Курц имаше сметки за разчистване с опозицията. Преди да стане канцлер, той свали едно друго правителство, в което беше външен министър, но управляващи бяха именно социалдемократите.

Канцлерът на Австрия беше свален от власт

Канцлерът на Австрия беше свален от власт

Австрийският канцлер и правителството му бяха отстранени от власт след вот на недоверие в парламента. Той е резултат от аферата със скандалното видео...

Не по-малко напрегната е и политическата обстановка в Германия, където "Зелените" са единствените победители на евроизборите. Сега при извънредни парламентарни избори те са в състояние дори да преговарят за канцлерския пост.

От партията заявиха, че ще разговарят с всички останали формации, остава обаче открит въпросът дали ще подкрепят кандидатурата на Манфред Вебер за поста председател на Европейската комисия.

В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха

В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха

В специално интервю за "По света и у нас" лидерът на "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен протегна ръка към евродепутатите от ВМРО да се включат в но...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019