НОВИНИ

Политически реакции в НС за българската позиция по случая "Скрипал"

На среща на премиера Бойко Борисов с посланика ни в Москва Бойко Коцев ще бъде обсъдена българската позиция по случая "Скрипал". В същото време в парламента продължиха политическите реакции за ходовете на кабинета. В управляващата коалиция има разногласия по темата. Вижте повече в прякото включване в обедната ни емисия от Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева Александър Марков
11:56, 29.03.2018
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

България трябва да бъде солидарна с европейското семейство, това заявиха и днес от ГЕРБ. Цветан Цветанов посочи, че предстои да бъде взето тежко управленско решение, което е в правомощията на изпълнителната власт. Той каза също, че България не е поемала ангажимент за експулсиране на руски дипломати.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и днес заяви, че трябва да бъде свикан коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти, на който да бъде обсъдена тази тема. Той каза също, че съветва министрите и политиците да се въздържат от коментари. Сидеров се надява да не се стигне до грешни ходове като експулсиране на руски дипломати. Той каза, че ще търси разговор с премиера Бойко Борисов по темата.

Ето какво казаха пред журналисти Цветан Цветанов и Волен Сидеров:

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато има определена заплаха за определени държави, които са развити демократични общества, и ние сме част от тези развити демократични общества, поне така аз смятам, с всички тези политически решения, които са взимани тогава, мога да ви заявя, че ние трябва категорично да застанем зад евроатлантическата общност. В противен случай България може да бъде изолирана и това няма да ни го простят всички тези български граждани, които мислят демократично и които подкрепят евроатлантическите ценности.
Волен Сидеров, АТАКА, съпредседател на Обединените патриоти: България трябва да има балансирана политика. Тоест да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тия приказки за солидарност, все едно става дума, нещо се е случило природен катаклизъм. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства за участието на Русия, това продължава да е така. Какво решение ще вземе премиерът, неговата позиция до момента е много точна.

По-рано днес от парламентарната трибуна вляво поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в пленарната зала, за да разясни българската позиция, както и защо е привикал за консултации българският посланик в Русия Бойко Коцев.

Кристиян Вигенин, БСП за България: Да направим едно усилие да има една по-голяма съгласуваност в действията на институциите по тази криза. Видяхме, че такова не е имало с президента, но смятаме, че народните представители трябва да бъдат информирани. По Ваша преценка, това заседание може да бъде и закрито. Ние сме особено загрижени по това, какви биха били следващите стъпки на база на информацията, която министър-председателят има, защото вчера бяха индикирани възможни следващи действия, които вече отиват отвъд тази, бихме я нарекли, сравнително умерена стъпка на фона на това, което се случва в редица други европейски страни.

Очакваме да видим кога ще се случи коалиционният съвет между ГЕРБ и ОП.

И още един щрих от днешния парламентарен ден. В декларация от БСП поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради това, че на Летище София са допуснати да преминат пътници без да бъдат проверени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на справедливост за художника Цветомир
В търсене на справедливост за художника Цветомир
Протест в Горна Оряховица срещу строежа на социални жилища
Протест в Горна Оряховица срещу строежа на социални жилища