НОВИНИ

Политически скандал в Чехия заради обвинения към премиера Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш се зарече, че никога няма да подаде оставка заради обвиненията, че се укрива от разследване за измама. За другата седмица опозицията организира вот на недоверие на правителството. Коалиционният партньор в управлението обмисля да оттегли подкрепата си за кабинета на фона на улични протести за оставка на Бабиш.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 16.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Никога няма да подам оставка. Никога. Нека всички да го запомнят, написа Андрей Бабиш във Фейсбук малко преди да замине за срещи в Брюксел.

Миналата година чешкият премиер и две от децата му бяха обвинени, че преди 10 години са фалшифицирали собствеността на една от семейните фирми за да може тя да получи евросубсидия в размер на 2 милиона евро. Скандалът се задълбочи тази седмица, след като синът на Бабиш от първия му брак заяви пред журналисти, че по заръка на баща си е бил отведен принудително в Крим, за да не бъде разпитван по случая. Премиерът твърди, че 35-годишният му наследник страда от шизофрения.

64-годишният Бабиш отрича да е вършил нередности и се определя като жертва на кампания за очерняне и изваждане от политиката. Той e милиардер с голяма бизнес империя. По данни на Форбс е вторият най-богат чех, обвиняват го и за връзки с бившите тайни служби. "Андрей в Крим" и "Оставка" гласяха лозунгите на снощните протести. За утре са насрочени нови.

Микулаш Минар, активист: Неприемливо е 70 години след комунистическия преврат и 29 години след Нежната революция премиер да е човек с криминални обвинения и агент.

Бабиш е премиер от миналата година в правителство на малцинството, съставено от неговото движение АНО и социалдемократите, с негласната подкрепа на комунистите.

Идния петък опозицията ще се нуждае от 101 гласа в 200-местния парламент за да свали правителството, но според коментатори подобен сценарий е малко вероятен.

Президенът Милош Земан вече обяви, че при успех на вота ще даде на Бабиш втори шанс да състави кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийството във влака - заради забележка за песен?
Убийството във влака - заради забележка за песен?
CNN спечели дело срещу Тръмп за отнета акредитация
CNN спечели дело срещу Тръмп за отнета акредитация