НОВИНИ

Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН

БСП поискаха дебат в парламента за българската позиция по отношение на Пакта за миграцията на ООН, който според левицата превръща нелегалната миграция в легална. В отговор трима министри обвиниха левицата, че всява неоснователни страхове. Те потвърдиха, че няма взето решение за присъединяване на страната ни към Пакта и ще има дебат по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:32, 09.11.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

От ляво настояват за обяснения от премиера Бойко Борисов за Пакта за миграцията и последиците за България.

Корнелия Нинова - председател на БСП: С какво решение, на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Решението тук до мигрантските въпроси се свежда до това- нелегалната миграция да се трансформира в легална такава.

Вицепремиерът Екатерина Захариева определи като неверни твърденията на БСП.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Наистина е абсурдно хвърляне на тема в обществото със сериозно подвеждаща информация. Нито България е взимала решение за това дали да се присъедини или не, нито този пакт ще узакони незаконната миграция. Точно обратната е целта на този пакт - да се спре незаконната миграция и всичките държави заедно да се борят срещу това. Нека да спят спокойно колегите от БСП, не сме взели решение, ще имат възможност да участват в дебата.
;

Лидерът на левицата даде примери, че Австрия е решила да не подписва документа и такива мнения са изразили и Унгария, Полша и Италия, а Съединените щати са се оттеглили от пакта.

Корнелия Нинова - председател на БСП: 10 години Борисов следва сляпо политиката на г-жа Меркел и ЕНП. Тя казва „елате мигранти" и хоп в България постановление 208, ЕНП казва Истанбулска конвенция - и хоп в България Истанбулска конвенция. Това ли е българският национален интерес?

Управляващите и днес коментираха, че позицията за миграцията е ясна - опазване на външните граници и спиране на незаконните мигранти.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Българската държава прилага категорично ефективни мерки, които се оценяват и от останалите партньори в ЕС. Не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани.

Социалното министерство работи по целите в пакта, свързани с трудовата миграция и вноса на работна ръка.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това се прави с цел да се преодолеят проблемите на българския пазар на труда.

Министрите потвърдиха, че ще продължат да отстояват интересите на България по отношение на миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналисти от БНТ с номинации в годишните награди на СБЖ
Журналисти от БНТ с номинации в годишните награди на СБЖ
Ректорът на Варненския технически университет беше уличен в плагиатство
Ректорът на Варненския технически университет беше уличен в плагиатство