НОВИНИ

Политически трусове на Острова след Брекзит

Британският външен министър заяви, че решението кога да се задейства член 50 от Лисабонския договор зависи изцяло от Великобритания. Вътрешнополитическият сблъсък обаче се изостря. В Консервативната партия лагерът на желаещите да излязат от съюза иска процесът да не се пришпорва. Сред консерваторите се надига спор за наследника на Камерън. В същото време лейбъристите преживяват вътрешно-партиен бунт. Расте и общественото разделение - увеличават се подписите с искане за втори референдум, а Шотландия обави, че парламентът й може да блокира излизането на Великобритания от Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 26.06.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Подкрепата за независимост на Шотландия е скочила до 59 на сто от 45-те процента на референдума през 2014-та. След вот от 62 на сто за оставане в Евросъюза, първият министър Никола Стърджън заговори за плебисцит и заяви, че ще поиска шотландският парламент да блокира евроразвода на Великобритания. В отговор на въпрос тя увери, че може да си представи евентуалния гняв на британците, гласували за излизане.

Никола Стърджън - първи министър на Шотландия: Мога, но вероятно това ще e като сегашния гняв на мнозина шотландци пред перспективата да бъдем извадени от Евросъюза против волята ни.

Според пресата на Острова британският министър на вътрешните работи Тереза Мей, която агитираше за оставане, се очертава като фаворит за овакантения премиерски пост. Тя трябва да обедини консерваторите и да парира възхода на евроскептичния бивш кмет на Лондон Борис Джонсън - едно от лицата на кампанията за развод. Той получи подкрепа от правосъдния министър Майкъл Гоув да поеме партията и кабинета.

Великобритания се нуждае от надеждна опозиция след вота за излизане от Евросъюза, необходима е промяна в ръководството, заяви подалата днес оставка здравна министърка в сянка Хайди Александър.

По-рано лейбъристкият лидер Джеръми Корбин уволни министъра на външните работи в сянка Хилъри Бен.

Хилъри Бен - бивш министър на външните работи в сянка: Той е добър и свестен човек, но не е лидер. Това е проблемът.

Част от партийното ръководство не вини своя лидер.

Даян Абот - министър на международното развитие в сянка: Що се отнася до Евросъюза, вижте Камерън. Той избра да отиде на референдум като част от управлението на партията си, той избра времето, въпроса, а каквото и да се говори, ние постигнахме 60 процента вот за оставане сред лейбъристките членове. Ако Камерън имаше същия процент за оставане сред торите, днес щяхме да сме в Евросъюза.

Лондон е международен град и трябва да остане в сърцето на Европа, се казва в петиция до новия кмет с призив да обяви независимост на града, да му стане "президент" и да кандидатства за членство в Евросъюза. Градоначалникът Садик Хан поиска участие на Лондон в преговорите по развода.

Садик Хан - кмет на Лондон: Казах на правителството, че на преговорите с Евросъюза Лондон трябва да получи място на масата. Действително е важно да имаме достъп до единен пазар с 500 милиона потребители. Защо? Защото нашата трудова заетост, търговия, инвестиции зависят от достъпа до този пазар и правителството трябва да признае, че Лондон е движещата сила на страната ни. За да останем такава, трябва да си подсигурим място на масата и да имаме повече правомощия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вино и винен туризъм
Вино и винен туризъм
Малък сладкарски цех се присъедини към Купувам българско
Малък сладкарски цех се присъедини към "Купувам българско"