Въпреки, че политическите сили са на полюсни позиции за решението на президента да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев, всички се обединиха в мнението, че не бива да има натиск върху членовете на ВСС.


Корнелия Нинова, председател на БСП: Бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила от името на нашата група на 31 юли, преди 3 месеца, тук от трибуната на парламента - че състезание само с един участник не е истинско състезание, че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване. Казвам, че сме се надявали Борисов да внесе здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост.
Красимир Ципов, ГЕРБ: Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на "Демократична България".

Защо правителството не предложи своя кандидатура - това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент правителството. Всички представители на правителството - министъра на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси.
Хамид Хамид, ДПС: Политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство, защото в цялата процедура ние сме извън нея. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам? Отказвам да коментирам!
Красимир Каракачанов, ОП: Един от аргументите, нали, че имало обществено несъгласие, както имаше несъгласие, така имаше и съгласие. Но в края на краищата това е част от прерогативите на президента, така е преценил, така е постъпил. Не мисля ,че трябва да се драматизира излишно.
Цацаров и Гешев коментираха решението на Радев за избора на нов главен прокурор

Цацаров и Гешев коментираха решението на Радев за избора на нов главен прокурор

В интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров и избрания за негов наследник Иван Гешев коментираха решението на президента по казуса с избора на но...