НОВИНИ

Политическият скандал с Тръмп се разраства

Скандалът с обаждането на американския президент на украинския държавен глава набира скорост в САЩ. Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси обвини Тръмп, че се е опитал да прикрие случая с натиск над Зеленски с цел дискредитиране на политически опонент на президента. Директорът на националното разузнаване даде показания в Конгреса по случая.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:44, 26.09.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Високопоставен представител на Белия дом се е опитал да прикрие всички подробности от телефонния разговор между президентите на САЩ и Украйна - това става ясно от жалбата на информатора, подал сигнала на службите. Стенограмата не е била качена както е обичайно в компютърната система, а вместо това е била в отделна система за класифицирана информация.

Подробности по случая даде Джоузеф Магуайър, само два месеца след като оглави временно Националното разузнаване. Пред комисията по разузнаване на Камарата на представителите обясни защо първоначално е отказал да огласи съдържанието на жалбата на информатора , а след това го е направил.

Джоузеф Магуайър, и.д. Директор на Националното разузнаване: Вчера президентът разпространи стенограма на въпросния разговор и ето защо ние вече можем да разкрием подробностите както на жалбата, така и на писмото на главния инспектор до нас. В резултат, аз предадох на комисиите по разузнаване на Камарата на представителите и на Сената пълна, нередактирана жалба и писмото.

На въпрос смята ли, че жалбата на информатора уличава президента в закононарушения, Магуайър отговори, че тя е съдържала подобно обвинение, но не е негова работа, нито на разузнаването да оценява начина на водене на външна политика от президента, нито отношенията с чужди лидери.

30-минутният разговор между Доналд Тръмп и Володимир Зеленски на 25 юли стана причина демократите да започнат разледване за отстраняване на президента от поста.

Тръмп е поискал властите в Киев да разследват сина на Джо Байдън, който работи за украинска газова компания. Разговорът е проведен след замразяването на американска помощ от 400 милиона долара за Украйна, която по- късно е отпусната.

Вицепрезиденнът по времето на Обама е съперник на Тръмп в надпреварата за Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В полунощ започва предизборната кампания за местните избори
В полунощ започва предизборната кампания за местните избори
Европейската комисия решава до дни дали да спасим ТЕЦ Марица-изток 2
Европейската комисия решава до дни дали да спасим ТЕЦ "Марица-изток" 2