НОВИНИ

Политолози: БСП не могат да измислят как да влязат обратно в парламента

ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения, че и едните, и другите не внасят предложения за промяна в правилника на парламента, които да уреждат възнагражденията на депутатите, които не ходят на работа. Идеята за промени в него идва, след като за пореден път НС събира трудно кворум. След ремонта на Изборния кодекс БСП не идват в парламента, ДПС не се регистрират. Защо се нарушава правилникът на НС? Политолозите Татяна Боруджиева и Александър Йорданов коментираха темата в Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 25.02.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Според политолога и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева правилникът на НС в момента се употребява по политическо предназначение.

"Ако трябва да продължим логиката, в която в момента се развива ситуацията, може би ще се стигне до отнемане на субсидията. Защото парите, които получават и народните представители и партиите, са онези пари, които се взимат от данъкоплатците", категорична е Буруджиева.

Тя заяви, че БСП не могат да измислят как да влязат в парламента. Има важни теми, които засягат и самото БСП, и избирателите, и актива, по които БСП няма да говори, защото не присъства. Те губят от това, каза Буруджиева. По думите ѝ големият професионализъм в политиката е, когато си в опозиция и какво правиш. Парите на данъкоплатците се взимат и се дават на партиите, за да се свърши определена работа, каза тя.

Според нея единият начин да се отговори на бойкота на БСП е да бъдат удържани от заплатите на депутатите дните, в които не ходят на работа.

Бившият председател на НС Александър Йорданов също е на мнение, че БСП търсят ситуация, за да се върнат в парламента.

"В парламента лесно се излиза, но трудно се влиза. Обратно - всяко влизане в парламента на тези, които са го бойкотирали изглежда доста конфузно, а в някакъв смисъл и карикатурно. Парадоксалното е, че от момента, в който предприемат това действие да бойкотират, започва мисленето как ще се върнат и при каква ситуация. Това окарикатурява ситуацията и в такава ситуация се намират в момента от БСП. Те в момента мисля при каква ситуация ще се върнат", каза Йорданов.

Той цитира член 136 от настоящия правилник, в който императивно е казано, че народният представител е длъжен да присъства на заседанията на НС и на комисиите, в които е избран.

"Моят съвет към БСП в момента, ако иска да демонстрира право е да се вгледа в този член и да се върне веднага, за да не продължава конфузията по-дълго. Идват евроизбори - вместо да ги използват всички народни представители от всички парламентарни групи, те се занимават с дребнотемие.", каза Йорданов.

Дали президентът ще наложи вето на Изборния закон - вижте целия разговор с политолозите във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокли от шоколад на ревю в Брюксел
Рокли от шоколад на ревю в Брюксел
Студеното време продължава до сряда
Студеното време продължава до сряда