НОВИНИ

Политолози: ​Положителен е изборът на президента за служебен премиер

Положителен е изборът на президента Огнян Герджиков да е служебен премиер, коментираха политолози в предаването "Референдум". Те определиха действията му като ясно разграничаване от БСП.

политолози ​положителен изборът президента служебен премиер
bnt avatar logo
от БНТ
21:57, 24.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Първан Симеонов - изп. директор на "Галап интернешенъл": Това не е кабинет на БСП и не е примиер на БСП. Второ, очевидно Радев продължава линията на търсене на баланси на центризъм. Трето, това е кабинет, който е и политически, но не досущ. Тук са избрани по-скоро експрети, ниво заместник-минстри, с една ярка политическа фигура какъквто е Герджиков. Плюсът от това е, че цялата отговорност няма да е на Радев, защото ще има ярък гръмоотвод, който да държи отговорността в тия времена. И плюсът от това за БСП, че няма да могат да ги пакетират със служебното правителство - т.е. няма да носят отговорност и негатив за всичко, което се случва до изборите.
Тома Биков - Институт за дясна политика: Това би могло да се оцени по някакъв начин с отстъпване от тезата на г-н Радев, че с него идва промяната, защото едва ли г-н Герджиков може да носи някаква промяна, но въпреки това аз считам, че от друга страна е позитивен ход и позитивен знак това, че г-н Радев някак си няма да участва в предизборната кампания като субект. По-скоро се опитва да се позиционира като арбитър и аз се надявам това да бъде линията на служебното правителство и то в никакъв случай да не се превръща в инструмент за помощ на една или друга политическа сила, независимо дали това ще бъде БСП или ГЕРБ или др.
Анастас Стефанов - изследователски център "Тренд": Аз смятам, че това е добър знак, тъй като характерът на президентската институция е да бъде някакъв коректив на политическата система, а от друга страна характерът на едно служебно правителство е да възстанови нормалния ход и и нормалното състояние, нормалното функциониране на тази политическа система. Струва ми се, че един бивш председател на НС е сполучлива кандидатура в този контекст.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75 % смятат, че експерти ще се справят по-успешно в служебното правителство
75 % смятат, че експерти ще се справят по-успешно в служебното правителство
Кой е проф. Огнян Герджиков?
Кой е проф. Огнян Герджиков?