COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Политолози: Посланическите назначения са далеч по-важни от оставките

Конституцията възлага на президента правото да назначава и освобождава с указ някои длъжностни лица, сред тях и главният секретар на МВР. За да упражнява тази си функция, трябва да има думата, когато някой реши да предложи промяна. Това коментира политологът Антоний Тодоров.

от БНТ
09:00, 14.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Той смята, че главният секретар на МВР ще бъде освободен от поста си, за да встъпи като министър. И забавянето с някой друг ден едва ли е толкова драматично.

Според Анастас Стефанов може да се намери умисъл в действията на президента от гледна точка на това, че е могъл да внесе указа преди заминаването в чужбина.

Най-малкото, колкото процедурата да тръгне по вода и гласуването на оставките и приемането на новите министри да се случи още тази седмица. Ако търсим умисъл, това е още за седмица да се удължи разговорът за оставките и за смяната в политическия кабинет. Това така или иначе ще се случи. По-скоро, ако има интрига, то е за предстоящите посланически назначения, подчерта Стефанов.

Комуникационни проблеми има. Посланическите назначения, назначенията на висшия команден състав на армията, които непременно трябва да се съгласуват между институциите, са далеч по-важни, изтъкна Тодоров.

Видимо е, че има известно напрежение между президента Румен Радев и правителството на ГЕРБ. Само че в ГЕРБ има разделение на функциите. Цветан Цветанов сякаш пое функцията на основен критик от страна на управляващата партия на президента, докато Бойко Борисов се опитва да държи по-неутрална позиция, отбеляза той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружества, стопанисващи две заведения в София
Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружества, стопанисващи две заведения в София
Ивет Лалова пред БНТ: Над 300 деца ще се включат в детския турнир
Ивет Лалова пред БНТ: Над 300 деца ще се включат в детския турнир