Убитият мъж е Омар Зайед, чиято екстрадиция от България иска Израел. Тялото му е открито в двора на Палестинското посолство. Една от първоначалните версии е, че той е бутнат от етаж на самата мисия.

Към 8 часа тази сутрин е бил получен сигнал от дипломатически представител от Посолството на Палестина за починало лице, в резултат на упражнено насилие на територията на посолството. На място беше изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици.

Близо два часа по-късно посланикът на Палестина предостави достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

При огледа е установена рана на главата на мъжа. Работи се по версиите за случайно падане или за бутане от етаж на самата мисия. Не се изключва версията за убийство, извършено на територията на посолството.

Убитият мъж е Омар Зайед, чиято екстрадиция от България иска Израел. Палестинецът е търсен, за да излежи доживотна присъда за убийство в Израел, произнесена през 1986г. Същата година той заедно с брат си и още един палестинец са извършили убийство като представители на Националния фронт за спасение на Палестина. Лежал е 6 месеца в затвора и след това отишъл да се лекува в болница във Витлеем. След това бяга в Сирия, а в началото на 90-те години идва в България.

През 2012 г. успява да получи статут за постоянно пребиваване в България и е подал документи за получаване на българско гражданство. През декември миналата година след искане на Израел за екстрадирането му за изтърпяване на присъдата, полицаите не го откриват в дома му. Зайед е обявен за общодържавно издирване.

Вижте още в прякото включване на репортерът Явор Симов.