НОВИНИ

Полицаите запазват пълния социален пакет с привилегии

Полицаите ще запазят пълния социален пакет с обезщетение до 20 заплати при пенсиониране и възможност да ползват 12 дни допълнително над годишния си отпуск. Това стана ясно по време на дискусия в парламента, преди окончателното приемане на поправките в Закона за МВР, които ще бъдат гласувани утре във вътрешната комисия. Законът беше преразгледан, след като се предвиждаше да бъдат премахнати част от привилегиите на полицаите, а това доведе до протести тази зима.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
16:25, 13.09.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

На финалното обсъждане на промените в Закона за МВР днес председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов обяви, че Парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението си за премахването на допълнителния отпуск до 12 дни. Ще бъде запазен и статутът на преподавателите в Академията на МВР, освен това Пожарната няма да е агенция, както първоначално се планираше, а се запазва като Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ГЕРБ: Основната тема, която е свързана с отпуските, това е основният годишен платен отпуск. Знаете, че имаше предложение, което беше за 25 дни, да бъде намален от 30, както е към настоящия момент. Това, което направихме през последните седмици, е действително да се съобразим с предложението на всички парламентарно представени групи, които са за оставането на сегашното състояние.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира от своя страна, че МВР трябва да е адекватно на сегашните предизвикателства като миграционната криза и терористичната заплаха. Подкрепи промяната ГДБОП да може да се бори с незаконното превеждане на хора през границата.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Много е важно да бъдат приети, за нас и за нашата работа, промените в правомощията на ГДБОП. Това ще ни даде възможност да работим в една такава силна и авторитетна структура на МВР по линия на антикорупцията, на каналджийството.

От 1 януари администрацията в министерството и структурите му - около 4500 души, ще преминат по Закона за държавния служител към първа категория труд и вече няма да са със статут на полицаи и пожарникари. При напускане обаче те ще получат обезщетения по старите правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кусто принтира коралови рифове на Карибите
Кусто принтира коралови рифове на Карибите
Далай лама е за преговори с Ислямска държава
Далай лама е за преговори с "Ислямска държава"