НОВИНИ

Половината от автобусите в Благоевград пригодени за хора с увреждания

От 52 автобуса, които превозват хората в Благоевград, половината са нископодови, а останалите нямат възможност да превозват хора с физически увреждания, тъй като са много стари. Сравнително новите автобуси от градската транспортна мрежа са приспособени, така че и хората в неравностойно положение да имат достъп до обществен превоз.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
17:20, 19.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Виолета Кратева отглежда 27-годишния си син в неравностойно положени с помощта на двете си деца. С тъга си спомня за последния път, когато ѝ се е наложило да използва услугите на градския транспорт, за да превози сина си.

Виолета Кратева - майка на момче в неравностойно положение
“Чаках си на спирката и като няма как и нямаше кой да ми помогне, от тогава съм се отказала да се качвам на автобус. Не е слязъл шофьора да види, да каже, да помогнем на тази майка. На мен ми стана много тъжно.”

Шофьори на автобуси от градската линия казаха, че досега не са попадали в ситуация, при която да бъде отказана помощ на човек с инвалидна количка. Попаднахме на водачи, които карат автобуси, пригодени за извънредни случаи.

Шофьор
”Ето автобуса слиза ниско, а па други имат, излизат релсите. Тия шо са немските автобуси всички имат, само икарусите немат. Как могат да се качат хора, които са трудно подвижни? Е па са возих един. Прикарах до бордюро, свалих му това и става равно."
Шофьор:
“Той е достатъчно нисък и се накланя на страни по принцип тоя автобус.”

От Общината в Благоевград казаха, че договорите на превозвачите от обществения транспорт приключват през 2018-а година. А когато са били одобрени да извършват транспортната услуга, не е имало изискване автобусът да има необходимите съоръжения и възможност за превозване на хора в неравностойно положение. От там каза още, че в новите договори за транспорт в града при избора на превозвач ще се проверява дали автобусите имат възможност да осигурят достъп на хората с физически увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между Русия и Украйна
Напрежение между Русия и Украйна
Трафикантът, спечелил обществена поръчка за мигранти, остава под домашен арест
Трафикантът, спечелил обществена поръчка за мигранти, остава под домашен арест